Βρετανία: Σε υψηλά 4ετίας εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός το Μάιο

Άλμα 2,9% παρουσίασαν οι βρετανικές τιμές καταναλωτή, ποσοστό που ξεπέρασε τις προσδοκίες και σηματοδοτεί μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τα εισοδήματα των περισσότερων Βρετανών.

Βρετανία: Σε υψηλά 4ετίας εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός το Μάιο

Ο βρετανικός πληθωρισμός εκτοξεύτηκε απροσδόκητα στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια το Μάιο, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πλέον την επιπρόσθετη ανησυχία της πολιτικής αβεβαιότητας μετά την εκλογική μάχη της περασμένης εβδομάδας.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 2,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη άνοδό τους από τον Ιούνιο του 2013 και μετά, όπως ενημέρωσε η στατιστική υπηρεσία ONS.

Το νούμερο ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων του Reuters για 2,7%, ενώ η άνοδος είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αύξηση του μισθού των περισσότερων ανθρώπων στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, ένας από τους κύριους παράγοντες για πληθωρισμό το Μάιο ήταν τα αυξημένα κόστη για διακοπές στο εξωτερικό, για τους Βρετανούς τουρίστες που αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερα σε ευρώ ή δολάρια.

Όπως επισημαίνει το Reuters, άλλα στοιχεία που αναμένονται την Τετάρτη προβλέπεται να δείξουν ετήσια άνοδο 2% για τον βασικό μισθό τους τρεις μήνες μέχρι τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v