Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Απαραίτητη η τόνωση παρά την ανάκαμψη της ευρωζώνης

«Σημαντικός βαθμός» νομισματικής διευκόλυνσης εξακολουθεί να χρειάζεται στην ευρωζώνη, παρότι η ανάκαμψη ισχυροποιείται και εξαπλώνεται, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Χρειάζεται «σταδιακή» προσαρμογή των παραμέτρων των πολιτικών.

Ντράγκι: Απαραίτητη η τόνωση παρά την ανάκαμψη της ευρωζώνης

Η ευρωζώνη εξακολουθεί να χρειάζεται «σημαντική» νομισματική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρότι η οικονομία της ανακάμπτει σταθερά και ο πληθωρισμός αυξάνεται, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Όλες οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή δείχνουν μια ανάκαμψη που ισχυροποιείται και εξαπλώνεται στην ευρωζώνη. Οι αποπληθωριστικές δυνάμεις έχουν αντικατασταθεί από πληθωριστικές», τόνισε ο τραπεζίτης στη διάρκεια του ετήσιου φόρουμ της κεντρικής τράπεζας για τις πολιτικές, στην Πορτογαλία.

«Ωστόσο, ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής διευκόλυνσης εξακολουθεί να χρειάζεται, ώστε να γίνει ανθεκτική η δυναμική του πληθωρισμού και να μπορεί να διατηρηθεί από μόνος του», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ακόμη πως οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του πληθωρισμού αυτή τη στιγμή είναι κυρίως προσωρινοί, στους οποίους παραδοσιακά η τράπεζα δεν δίνει τεράστια βάση.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως οι προσπάθειες της ΕΚΤ έχουν επιβραδυνθεί από έναν συνδυασμό εξωτερικών αναταράξεων στις τιμές, μεγαλύτερης υποτονικότητας στην αγορά εργασίας και μιας μεταβαλλόμενης σχέσης ανάμεσα σε αυτή την υποτονικότητα και στον πληθωρισμό.

Ο Ντράγκι επανέλαβε πως χρειάζονται σταδιακές κινήσεις στην προσαρμογή των παραμέτρων των πολιτικών, ενώ συμπλήρωσε ότι η μετάδοση από την αυξανόμενη ζήτηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό έχει σταθεί πιο άτονη σε σχέση με παλαιότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v