ΕΚΤ: «Ευάλωτοι» οι στόχοι που έχουν τεθεί για τον πληθωρισμό

Τα «πρακτικά» από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ «αποκαλύπτουν» ότι τα μέλη της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθούν σημάδια που θα μπορούσαν να καταστήσουν ευάλωτους τους στόχους που έχουν τεθεί για τον πληθωρισμό.

ΕΚΤ: «Ευάλωτοι» οι στόχοι που έχουν τεθεί για τον πληθωρισμό

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποίησαν για τους κινδύνους που θα δημιουργηθούν για τον στόχο του πληθωρισμού από συσταλτικές πολιτικές, σύμφωνα με τους Financial Times.

Μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία στο επίκεντρο των αγορών βρέθηκε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αποσύρει νωρίτερα τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, οι αξιωματούχοι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί για το πώς να επικοινωνήσουν τις ανοδικές τάσεις στην οικονομία της ευρωζώνης.

Τα «πρακτικά» από τη συνεδρίαση του Ιουνίου της ΕΚΤ «αποκαλύπτουν» ότι τα μέλη της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθούν σημάδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, η οποία θα αποτελούσε εμπόδιο στην πρόσφατη πρόοδο στο ζήτημα του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι ευάλωτες σε ανάλογες πολιτικές και ως εκ τούτου το guidance της τράπεζας πρέπει να αλλάξει με αργά βήματα.

Oπως αναφέρει το Market Watch, oι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έκαναν ένα μικρό βήμα προς τη μείωση του μεγάλου προγράμματος νομισματικής στήριξης, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω κάτω του μηδενός.

Τουλάχιστον ένας αξιωματούχος πρότεινε η ΕΚΤ να προχωρήσει περαιτέρω και να παραιτηθεί από τη δέσμευση να επιταχύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), εξαιτίας των βελτιωμένων οικονομικών προοπτικών.

Άλλοι φορείς χάραξης πολιτικής ζήτησαν προσοχή ωστόσο, υπογραμμίζοντας τα ασθενή στοιχεία για τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v