Broadbent (BoE): Δεν είμαι έτοιμος να ψηφίσω για άνοδο επιτοκίων

Υπάρχουν λόγοι για να αυξήσει η BoE τα επιτόκια, αλλά υπάρχουν ακόμη και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, επεσήμανε ο αναπληρωτής διοικητής της τράπεζας. Βασικός αλλά δύσκολα μετρήσιμος παράγοντας, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Broadbent (BoE): Δεν είμαι έτοιμος να ψηφίσω για άνοδο επιτοκίων

Ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Ben Broadbent, δήλωσε πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να ψηφίσει υπέρ μιας ανόδου στο βασικό επιτόκιο, επικαλούμενος τις πολλές αβεβαιότητες που περιβάλλουν το outlook της οικονομίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στην σκοτσέζικη ημερήσια εφημερίδα The Press and Journal και η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, ο τραπεζίτης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις δείχνουν αβέβαιες για τις προοπτικές τους ενόψει της βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι η ανάπτυξή τους είναι «ok».

«Κατά την άποψή μου, είναι λίγο δύσκολο αυτή τη στιγμή να πάρουμε απόφαση (να αυξήσουμε τα επιτόκια)», υποστήριξε και σχολίασε: «Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να το κάνω».

Όπως πρόσθεσε, η «διάθεση των επιχειρήσεων» είναι βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις σκέψεις του, αλλά είναι «πολύ δύσκολο για εμάς στην επιτροπή να κρίνουμε» το αν βελτιώνεται η εμπιστοσύνη.

Ήδη από εχθές οι επενδυτές ανέμεναν με προσοχή τα σχόλια του αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας, καθώς κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BoE τρία από τα οκτώ μέλη της ψήφισαν υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων: δυναμική που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά αφότου το επιτόκιο ορίστηκε στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% τον Αύγουστο του 2016.

«Υπάρχουν αιτίες για να δούμε την επιτροπή να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση (προς υψηλότερα επιτόκια) -αλλά υπάρχουν ακόμη πολλοί αστάθμητοι παράγοντες», κατέληξε ο τραπεζίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v