Υποχωρούν τα πραγματικά εισοδήματα των Βρετανών

Τα εισοδήματα αυξήθηκαν 2% τους τρεις μήνες μέχρι τον Μάιο, αλλά έπειτα από προσαρμογή βάσει πληθωρισμού, οι πραγματικές αποδοχές υποχώρησαν 0,5%. Η πτώση εκτιμάται ότι θα βαθύνει, καθώς ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 3% και ανεβαίνει.

Υποχωρούν τα πραγματικά εισοδήματα των Βρετανών

Εντείνεται η πίεση στους Βρετανούς, οι οποίοι εξακολουθούν να βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να διαβρώνεται από τις αδύναμες ανόδους στους μισθούς και το αυξανόμενο κόστος ζωής, παρότι η ανεργία έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 42 ετών.

Τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 2% τους τρεις μήνες μέχρι και τον Μάιο, σε ετήσια βάση. Οι απολαβές εμφάνισαν λίγο μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν τον ρυθμό του πληθωρισμού, εξήγησε η στατιστική υπηρεσία ONS.

Ως εκ τούτου, οι πραγματικές αποδοχές υποχώρησαν 0,5%.

Η υποχώρηση αναμένεται να γίνεται όλο και βαθύτερη, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει ήδη ξεπεράσει το 3% και ανεβαίνει, λόγω της υποτίμησης της στερλίνας μετά το περσινό δημοψήφισμα.

Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, παρότι η ζήτηση για εργασία είναι υγιής. Η ανεργία υποχώρησε κατά 64.000 άτομα, οδηγώντας το ποσοστό της στο 4,5%.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 175.000, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τα τέλη του 2015, στον αριθμό-ρεκόρ των 32 εκατομμυρίων. Ο αριθμός των ανέργων ανά θέση εργασίας επίσης υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ, στο 1,9.

«Παρά την ισχυρή εικόνα στην εργασία, έχει σημειωθεί άλλη μια πτώση σε πραγματικούς όρους στα συνολικά εισοδήματα, με την αύξηση στους εβδομαδιαίους μισθούς να είναι χαμηλή και τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να ανεβαίνει», συνόψισε ο Matt Hughes, στατιστικός στην ONS.

Η πίεση στο βιοτικό επίπεδο είναι ουσιαστικό πρόβλημα για τη Βρετανία, καθώς πλήττει τις καταναλωτικές δαπάνες που ιστορικά λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη για τη βρετανική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, οι αποδοχές στον δημόσιο τομέα αυξήθηκαν 1,4% τους τελευταίους τρεις μήνες και στον ιδιωτικό 2,2%. Οι συνολικοί μισθοί, περιλαμβανομένων και των μπόνους, σημείωσαν άνοδο 1,8%, τη μικρότερη από τα τέλη του 2014. Έπειτα από προσαρμογή βάσει του πληθωρισμού, υποχώρησαν κατά 0,7%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v