Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα Γέλεν για αυξήσεις επιτοκίων παρά την αβεβαιότητα για πληθωρισμό

Η Γέλεν αναγνώρισε πως η Fed παραμένει αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα όσον αφορά στον στόχο του πληθωρισμού. Επανέλαβε ότι η κατάσταση της οικονομίας επιβάλλει τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Εντός του 2017 η συρρίκνωση του ισολογισμού.

Σήμα Γέλεν για αυξήσεις επιτοκίων παρά την αβεβαιότητα για πληθωρισμό

Η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει επιπλέον σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων και τη συρρίκνωση του ισολογισμού των 4,5 τρισ. δολαρίων της Fed, αναφέρει η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σε ομιλία της προς το Κογκρέσο.

Στο κείμενο της ομιλίας, η κα Γέλεν παρουσιάζει μια οικονομία η οποία ενώ αναπτύσσεται με αργό ρυθμό, συνεχίζει να προσθέτει θέσεις εργασίας στηριζόμενη στη σταθερή κατανάλωση των νοικοκυριών, την πρόσφατη άνοδο των επενδύσεων και τη βελτίωση των συνθηκών στο εξωτερικό.

Η Fed «συνεχίζει να αναμένει ότι η εξέλιξη της οικονομίας θα καταστήσει αναγκαίες τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων», ενώ η μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας θα ξεκινήσει πιθανότατα «αυτή τη χρονιά», σημειώνεται στην ομιλία.

Η Γέλεν τονίζει ωστόσο πως η Fed συνεχίζει να παρακολουθεί τον χαμηλό πληθωρισμό.

«Υπάρχει πάντα μια κάποια αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας. Υπάρχει για παράδειγμα αβεβαιότητα για το πότε και για το πόσο ο πληθωρισμός θα ανταποκριθεί στη σύσφιξη των διαθέσιμων πόρων» σημειώνει.

Η πρόεδρος της Fed υπογραμμίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί στενά την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v