ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι πωλήσεις λιανικής τον Ιούνιο

Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,2% τον Ιούνιο, ενώ εμφάνισαν πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Απογοητευτικός και ο ρυθμός αύξησης στο 12μηνο, καθώς έχει επιβραδυνθεί στο μισό σε σχέση με την αρχή του 2017.

ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι πωλήσεις λιανικής τον Ιούνιο

Υποχώρησαν οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ μετά την άνοιξη, πιθανότατα πλήττοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν πτώση 0,2% τον περασμένο μήνα, σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχόμενη υποχώρηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση της φετινής χρονιάς, ενημέρωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι οικονομολόγοι του MarketWatch ανέμεναν μικρότερη άνοδο 0,1% για τις πωλήσεις του Ιουνίου.

Οι πωλήσεις είχαν σημειώσει πτώση και το Μάιο, κατά 0,1%, αν και ανοδικές αναθεωρήσεις κατέδειξαν μικρότερη πτώση απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις αμερικανικές πωλήσεις λιανικής δείχνουν πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακάμψει και τόσο ισχυρά μετά την υποτονική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, ίσως προσφέροντας στην Fed έναν λόγο παραπάνω να επαναξιολογήσει το πόσο γρήγορα θα αποσύρει την τόνωση.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι τομείς της λιανικής παρουσίασαν αδυναμία τον περασμένο μήνα. Η μεγαλύτερη πτώση, πάντως, καταγράφηκε στα βενζινάδικα κατά 1,3%, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν επίσης στα σουπερμάρκετ, στα εστιατόρια, στα βιβλιοπωλεία, στα καταστήματα αθλητικών ειδών και στα πολυκαταστήματα.

Μικρή άνοδο πωλήσεων εμφάνισαν οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, αν και η επιβράδυνση στον τομέα μπορεί να έχει δραματικό αντίκτυπο στην οικονομία: οι πωλήσεις αυτοκινήτων αντιστοιχούν περίπου στο ένα πέμπτο των συνολικών δαπανών στη λιανική.

Για το τελευταίο 12μηνο, συνολικά οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν μόλις με 2,8%, δηλαδή με λιγότερο από το μισό ρυθμό ανόδου σε σχέση με τις αρχές του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v