Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Ανέκαμψαν οι πωλήσεις λιανικής τον Ιούνιο

Άνοδο 0,6% εμφάνισαν οι πωλήσεις τον Ιούνιο, μετά την πτώση 1,1% που κατέγραψαν τον Μάιο. Οι ζεστές θερμοκρασίες του καλοκαιριού τόνωσαν τις πωλήσεις τον περασμένο μήνα, αλλά κατά τα άλλα παρέμειναν στάσιμες το πρώτο εξάμηνο.

Βρετανία: Ανέκαμψαν οι πωλήσεις λιανικής τον Ιούνιο

Οι βρετανικές πωλήσεις λιανικής έλαβαν μια καλοκαιρινή τόνωση τον περασμένο μήνα, καθώς οι αποπνικτικά υψηλές θερμοκρασίες πυροδότησαν πωλήσεις ενδυμάτων.

Η ποσότητα των αγαθών που πωλήθηκαν μέσω φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,6%, δηλαδή περισσότερο απ’ ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι και έναντι πτώσης 1,1% στις πωλήσεις τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η στατιστική υπηρεσία ONS.

Εξαιρώντας τα καύσιμα κίνησης, οι πωλήσεις σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 0,9%.

Αυτό σημαίνει πως τα καταστήματα συνέδραμαν σχεδόν το 0,1% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, με τις πωλήσεις να αυξάνονται 1,5% μετά την υποχώρηση 1,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις λιανικής παρέμειναν «σχετικά στάσιμες» το πρώτο εξάμηνο, τόνισε η Kate Davies, στατιστικός στην ONS.

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, η στερλίνα ανέκαμψε κάπως, εξαλείφοντας ένα μέρος των απωλειών της έναντι του δολαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία αυτά έδειξαν ότι ο πιο ζεστός Ιούνιος από το 1976 τόνωσε τα καταστήματα μόδας, με τις πωλήσεις ενδυμάτων να αυξάνονται κατά 0,4%. Αυτό αντιστάθμισε τις μειώσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα.

Σε ετήσιους όρους, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Ιούνιο, έπειτα από ετήσια άνοδο 0,9% τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v