Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση του βουτύρου

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών, η ανεπάρκεια στην παραγωγή γάλακτος και η μείωση των αποθεμάτων, έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη της τιμής του βουτύρου στην Ευρώπη, που τον Ιούνιο άγγιξε ιστορικό ρεκόρ.

Η κρίση του βουτύρου

Οι ευρωπαίοι καταναλώνουν όλο και περισσότερο βούτυρο σε μια περίοδο που οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη, τα αποθέματα μειώνονται και οι κολοσσοί της γαλακτοκομίας προειδοποιούν για επικείμενη έλλειψη.

Η chef Severine Nobis, που έχει σχολή ζαχαροπλαστικής στο Παρίσι, δήλωσε στο CNBC πως οι φόβοι της αγοράς για ελλείψεις βουτύρου στην Ευρώπη δεν μπορούν να αγνοηθούν.

«Ο πραγματικός φόβος θα ήταν η επέκταση των παγκόσμιων αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες. Αν κάνει «έκρηξη» η ζήτηση για βούτυρο, τότε θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη και στην περίπτωση αυτή η τιμή των γλυκών επίσης θα εκτινάσσονταν», είπε.

Όπως εξήγησε, η Pâtisserie à la Carte δεν έχει ακόμα μετακυλίσει την άνοδο στις τιμές του βουτύρου στους καταναλωτές, όμως παραδέχθηκε πως το ζαχαροπλαστείο θα αναγκαστεί να σκεφτεί να περάσει τις τιμές με «λογικό» τρόπο, αν δεν σταθεροποιηθεί η αγορά μέχρι το φθινόπωρο.

«Σήμερα οι παραγωγοί γάλακτος παράγουν με ζημιά. Χρειάζεται να ξανασκεφούμε το σύστημα ώστε να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζειν, να αποφύγουμε το κλείσιμο γαλακτοκομικών μονάδων και να αποφύγουμε την μελλοντική έλλειψη βουτύρου».

Στην αρχή του Ιουλίου, ο επικεφαλής της Arla, Peder Tuborgh προκάλεσε πανικό στους καταναλωτές όταν άφησε να εννοηθεί πως η ανεπάρκεια γάλακτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις στο βούτυρο. Ο CEO της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών στον κόσμο, δήλωσε στο BBC πως οι καταναλωτές στην Ευρώπη θα αρχίσουν να νοιώθουν την επίπτωση τους επόμενους μήνες.

Αν και οι προειδοποιήσεις του Tuborgh απορρίφθηκαν ως «καταστροφολογικές» από την Εθνική Ένωση Αγροτών, ωστόσο ισχύει πως η άνοδος της ζήτησης για βούτυρο έρχεται σε μια περίοδο που η παραγωγή γάλακτος μειώνεται και οι τιμές εκτινάσσονται. Η έλλειψη γάλακτος φέρεται να είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γαλλία, όπου οι αγρότες ανησυχούν για το πλεόνασμα 350.000 τόνων γάλακτος σε σκόνη, που πιέζει περαιτέρω τις τιμές.

Τον Ιούνιο, οι τιμές του βουτύρου αυξήθηκαν κατά 14%, φτάνοντας σε ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας δείκτης αποθεμάτων βουτύρου μειώθηκε σε μόλις 1.396 τόνους στα τέλη Μαΐου, σημειώνοντας πτώση 99% από τους 92.548 τόνους τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Rabobank, Kevin Bellamy, η έλλειψη προμηθειών σε συνδυασμό με μια μακροχρόνια στροφή των καταναλωτών σε πιο φυσικά προϊόντα, έχουν επίσης συμβάλει στην απότομη άνοδο των τιμών του βουτύρου.

Παρέπεμψε, δε, στο εξώφυλλο που είχε βγάλει πριν από τρία χρόνια το περιοδικό Time, που στην αμερικανική έκδοση ανέφερε πως οι επιστήμονες έκαναν «λάθος» για τους κινδύνους των κορεσμένων λιπαρών και ενθάρρυνε τους καταναλωτές να τρώνε βούτυρο.



Στην αύξηση της κατανάλωσης βουτύρου έχουν επίσης συμβάλει πρόσφατες μελέτες που αμφισβητούν τη σχέση βουτύρου-καρδιαγγιακών παθήσεων, και η κακή δημοσιότητα που έχουν πάρει ορισμένα spreads με βάση τα φυτικά έλαια, όπως η μαργαρίνη.

Τον Αύγουστο του 2015, η McDonald’s ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιεί πλέον βούτυρο και το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες εταιρείες.

Η Ομοσπονδία Αρτοποιίων της Γαλλίας (FEB) δήλωσε πως η εκτίναξη της τιμής του βουτύρου τους τελευταίους 12 μήνες αποτελεί «μέγιστη κρίση». Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, Matthieu Labbé, δήλωσε στο CNBC πως οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει σε «τρελά» επίπεδα, λέγοντας πως πλέον οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να αγοράσουν ποιοτικά προϊόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v