Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες η Γέλεν

Απέφυγε κάποιο σχόλιο για τα επιτόκια στην ομιλία της στο Jackson Hole η επικεφαλής της Fed. Υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων στις τράπεζες που έχουν δεχτεί έντονη κριτική από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον επικεφαλής της JP Morgan.

Υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες η Γέλεν

Η νομοθεσία Dodd Frank και οι ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά την χρηματοοικονομική κρίση έχουν καταστήσει το σύστημα "σημαντικά ασφαλέστερο", τόνισε η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, υπερασπιζόμενη τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δεχτεί την κριτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του επικεφαλής της JP Morgan Jamie Dimon.

"Λόγω των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν το χρηματοοικονομικό μας σύστημα, και με στήριξη από τη νομισματική και άλλες πολιτικές, υπάρχει διαθέσιμη πίστωση με καλούς όρους και ο δανεισμός έχει αυξηθεί σε ευθυγράμμιση με την οικονομική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στη σημερινή ισχυρή εικόνα της οικονομίας", υπογράμμισε η κ. Γέλεν μιλώντας στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole. 

Η κ. Γέλεν δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής ενώ δεν απάντησε και σε σχετικές ερωτήσεις. 

Τα ρίσκα 

Η κ. Γέλεν υπογράμμισε ότι το trading με αλγόριθμους και οι θεσμικοί επενδυτές εμφανίζονται πολύ περισσότερο στις αγορές σε σχέση με το παρελθόν, και η προθυμία τους να στηρίξουν τη ρευστότητα σε δύσκολες συνθήκες είναι αβέβαια. 

Παράλληλα, η κεντρική τραπεζίτης προειδοποίησε ότι "η εξέλιξη του χρηματοοικονομικού συστήματος, αντιδρώντας στις παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, την τεχνολογία και τη νομοθεσία, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στο γνωστό ρίσκο της υπερβολικής αισιοδοξίας και της υπερβολικής μόχλευσης με νέους τρόπους που θα χρειαστούν απαντήσεις από τις πολιτικές.

«Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πότε θα υπάρξει μια νέα κρίση, αλλά αν κρατήσουμε αυτό το μάθημα στη μνήμη μας - μαζί με το μεγάλο κόστος της τελευταίας κρίσης- και δράσουμε ανάλογα, έχουμε λόγους να ελπίζουμε ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα και η οικονομία θα βιώσει λιγότερες κρίσεις και θα ανακάμψει ταχύτερα από όποιες πιθανές κρίσεις, γλιτώνοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τον πόνο που βίωσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης που μας έπληξε πριν από 10 χρόνια», υπογράμμισε η κεντρική τραπεζίτης. 

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της κ. Γέλεν εδώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v