Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετήσια ανάπτυξη 2,6% για τη ευρωζώνη το β' τρίμηνο

Με 2,6% αναπτύχθηκε η ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις απ' ότι περίμενε η ΕΚΤ για φέτος. Η κεντρική τράπεζα μάλλον θα αναβαθμίσει σήμερα τις προβλέψεις για 2017 και 2018.

Ετήσια ανάπτυξη 2,6% για τη ευρωζώνη το β τρίμηνο

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με πιο γρήγορους ρυθμούς κατά τους 12 μήνες μέχρι τον Ιούνιο, απ’ ότι είχε προηγούμενα εκτιμηθεί, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat. Η ισχύς της ευρωζώνης είναι μία από τις θετικές εκπλήξεις για την παγκόσμια οικονομία φέτος, καθώς ξεπέρασε τις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο και επιτάχυνε κι άλλο του τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο.

Ωστόσο τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας κατέδειξαν πως η επιτάχυνση ξεκίνησε νωρίτερα απ’ ότι πιστευόταν προηγούμενα. Παρότι η Eurostat διατήρησε σταθερή την εκτίμησή της για την τριμηνιαία ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου στο 0,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναβάθμισε την εκτίμηση για το τρίτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς σε 0,5% από 0,4%.

Ως εκ τούτου, εκτιμά πλέον πως η οικονομία αναπτύχθηκε με 2,3% τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για τον πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης μετά το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με 2,6% το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο συνιστά ανοδική αναθεώρηση από το 2,5% που έδωσε η Eurostat ως αρχική εκτίμηση.

Οι αναθεωρήσεις της στατιστικής υπηρεσίας σημαίνουν πως η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται ακόμη πιο ραγδαία απ’ ότι περίμενε η ΕΚΤ μπαίνοντας στο 2017 και οι οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας αναμένεται σήμερα να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη φέτος και του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v