Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To Βερολίνο θέλει ESM με εξουσίες ΔΝΤ

Εναν πιο ισχυρό ESM που θα εποπτεύει μόνιμα τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών θέλει η Γερμανία. Η πρόβλεψη για αυτόματες αναδιαρθρώσεις χρεών και η δέσμευση για την βιωσιμότητα του χρέους.

To Βερολίνο θέλει ESM με εξουσίες ΔΝΤ

Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης θα πρέπει να έχει ρόλο στην εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και να διαχειρίζεται αυτόματες αναδιαρθρώσεις χρεών των κρατών μελών που ζητούν στήριξη, σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε η Γερμανία.

Το έγγραφο, το οποίο προετοιμάστηκε για την σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup, παρουσιάζει τις απόψεις του Βερολίνου για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σε αντίθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ESM δεν διαθέτει την εξουσία να παρακολουθεί τις πολιτικές που εφαρμόζει ένα μέλος του πριν αυτό χάσει την πρόσβαση στις αγορές και ζητήσει διάσωση.

«Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να διευρύνουμε το ραντάρ του ESM και να του δώσουμε έναν ισχυρότερο ρόλο όσον αφορά την παρακολούθηση των ρίσκων σε μια χώρα» τονίζει η γερμανική πρόταση που έχει δει το Reuters.

Ο στόχος είναι να αναγνωριστούν πιο αποτελεσματικά και σε πιο αρχικό στάδιο, σε συνεργασία με άλλους θεσμούς, οι κίνδυνοι σταθερότητας για ένα κράτος μέλος αλλά και για την υπόλοιπη ευρωζώνη και «να εποπτεύονται αυτοί οι κίνδυνοι ώστε να περιορίζονται από τις ίδιες τις επηρεαζόμενες χώρες», σημειώνεται στο έγγραφο.

Το άρθρο 4 του ΔΝΤ μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο για αυτό τον νέο ρόλο του ESM, σύμφωνα με την γερμανική πρόταση.

Ωστόσο, με βάση τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ρόλος αυτός αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελέγχει την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Ο ESM μπορεί να αποκτήσει σταδιακά έναν πιο ισχυρό, ουδέτερο ρόλο όσον αφορά την παρακολούθηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» επισημαίνεται στο έγγραφο.

Εν τω μεταξύ, με βάση την γερμανική πρόταση η συνθήκη του ESM θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει έναν μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους που θα είναι γνωστός στους επενδυτές προτού αγοράσουν ένα κρατικό ομόλογο. Αν μια χώρα ζητήσει διάσωση, η ωρίμανση των ομολόγων της θα επιμηκύνεται αυτόματα και εφόσον είναι αναγκαίο για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της, θα εφαρμόζεται μια ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους.

Σε ότι αφορά την δυνατότητα του ESM να στηρίξει το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την εκκαθάριση τραπεζών, το Βερολίνο τονίζει πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μόνο όταν εφαρμοστούν οι τρέχουσες προτάσεις για την μείωση του ρίσκου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v