To γερμανικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες δεκαετίες ένα πιθανό ενδεχόμενο, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έχει δει το Der Spiegel.
Όπως μεταδίδει το Politico, η έκθεση των 102 σελίδων με την ονομασία «Strategic Perspective 2040» παρουσιάζει έξι σενάρια για το πώς οι κοινωνικές τάσεις και οι διεθνείς συγκρούσεις ενδέχεται να εξελιχθούν και να επηρεάσουν την ασφάλεια της Γερμανίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει και ένα δυσμενές σενάριο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλύεται, η διεθνής τάξη καταρρέει μετά από δεκαετίες αστάθειας, συστήματα αξιών χάνουν την επίδραση τους και η παγκοσμιοποίηση έχει περιέλθει σε τέλμα.
«Η διεύρυνση της Ε.Ε. έχει εγκαταλειφθεί, κράτη έχουν φύγει από την κοινότητα, η Ευρώπη έχει χάσει την ανταγωνιστικότητα της» σημειώνεται στην έκθεση, η οποία προειδοποιεί για την πιθανή έλευση ενός χαοτικού κόσμου που μπορεί να αλλάξει το περιβάλλον ασφαλείας στη Γερμανία και στην Ευρώπη.
Το έγγραφο δεν κάνει καμία πρόβλεψη και τονίζει ότι θεωρεί όλα τα σενάρια πιθανά ως το 2040.