Σουλτς: Υπάρχουν πολλές επιλογές για κυβέρνηση

«Δεν είναι αυτόματος» ο σχηματισμός κυβέρνησης Συντηρητικών-SPD, πρέπει να συζητηθούν όλες οι επιλογές, δηλώνει. Διαψεύδει την Bild, που μετέδωσε πως συμφωνήθηκε έναρξη διαπραγμάτευσης.

Σουλτς: Υπάρχουν πολλές επιλογές για κυβέρνηση

Δεν έχω δώσει το «πράσινο φως» για έναν νέο συνασπισμό Συντηρητικών-SPD, δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουτλς, σημειώνοντας πως υπάρχει ευρέως η άποψη στο SPD ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οποιεσδήποτε επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως συζητήσαμε έντονα την κατάσταση στη συνεδρίαση του συμβουλίου του SPD... Αναφορικά με τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, υπήρξε ευρεία στήριξη στο να μην αποκλειστεί οποιαδήποτε επιλογή», δήλωσε από το αρχηγείο του κόμματός του στο Βερολίνο.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και θα πρέπει να συζητήσουμε για όλες τις επιλογές, είπε, συμπληρώνοντας πως ο σχηματισμός κυβέρνησης Συντηρητικών-SPD «δεν είναι αυτόματος».

Έχουμε χρόνο και θα συζητήσουμε για επιλογές πέραν του συνασπισμού Συντηρητικών-SPD στη συνεδρίαση του SPD την επόμενη εβδομάδα, είπε, τονίζοντας πως βασική απαίτηση για να σχηματίσει το SPD κυβέρνηση είναι πως «χρειάζεται να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη και να απαντήσουμε θετικά στις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης».

Από την πλευρά του, ανώτατο στέλεχος των Συντηρητικών δήλωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για συνασπισμό με το SPD. 

«Εναπόκειται τώρα στο SPD να παρέχει σαφήνεια», δήλωσε ο Klaus Schueler, προσθέτοντας πως οι συντηρητικοί σέβονται την προσέγγιση του Μάρτιν Σουλτς να συζητηθεί πρώτα στη συνεδρίαση του SPD το πώς θα προχωρήσουν. 

«Το γεγονός ότι υπογραμμίσαμε σήμερα πως είμαστε προετοιμασμένοι να εισέλθουμε σε τέτοιες διαπραγματεύσεις με το SPD δείχνει πως στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών», συμπλήρωσε.  

Νωρίτερα, η εφημερίδα Bild μετέδιδε πως οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν στη χθεσινή τους συνάντηση με τον πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό ενός νέου μεγάλου συνασπισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Η εφημερίδα ανέφερε πως οι συμμετέχοντες στη συνάντηση (η Άνγκελα Μέρκελ, ο Χορστ Ζεεχόφερ και ο Μάρτιν Σουλτς) συζήτησαν διάφορες επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης -από τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού, μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Μέρκελ ή τη διενέργεια νέων εκλογών-, όμως τελικά συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για μια επανάληψη του συντηρητικού «μεγάλου συνασπισμού». Την πληροφορία επιβεβαίωσε κομματική πηγή, η οποία, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ανέφερε πως Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Σουλτς συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί τρόπος άρσης του πολιτικού αδιεξόδου. 

Οι ηγέτες του CDU, του CSU και του SPD συζήτησαν διάφορες επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, περιλαμβανομένης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Μέρκελ, ωστόσο εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για αυτή την επιλογή, ανέφερε η κομμματική πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά τη συνάντησή τους με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, η οποία διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, οι ηγέτες των τριών κομμάτων αποχώρησαν από το προεδρικό ανάκτορο Bellevue χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v