Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Οταν είσαι μείον 500 δισ. δεν μπορεί να χάσεις!

Ο πλανητάρχης αρνείται ότι ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα αλλά ταυτόχρονα διαμηνύει: Όταν είσαι κάτω κατά 500 δισ. δολάρια, δεν μπορείς να χάσεις! Ανακοινώθηκε η εκατέρωθεν επιβολή δασμών.

Τραμπ: Οταν είσαι μείον 500 δισ. δεν μπορεί να χάσεις!

Συνεχίζει τις λεκτικές επιθέσεις απέναντι στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος, στη σκιά των εκατέρωθεν ανακοινώσεων για επιβολή δασμών. «Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ηλίθιους ή ανίκανους ανθρώπους που αντιπροσώπευαν τις ΗΠΑ. Τώρα έχουμε εμπορικό έλλειμμα 500 δισ. δολάρια τον χρόνο, με κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας επιπλέον 300 δισ. δολαρίων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό», έγραψε στο Twitter.

Λίγο αργότερα επανήλθε με νέο μήνυμα: Όταν είσαι κάτω κατά 500 δισ. δολάρια, δεν μπορείς να χάσεις!



Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η Κίνα θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων η σόγια, τα αυτοκίνητα και τα χημικά, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ενώ η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθεί άλλη στιγμή.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, οι νέοι δασμοί θα επιβληθούν, μεταξύ άλλων, στο ουίσκι, στα πούρα, κάποιους τύπους μοσχαρίσιου κρέατος, στο καλαμπόκι και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, σε ορισμένους τύπους αεροσκαφών, στα λιπαντικά, σε ορισμένα πλαστικά προϊόντα, στον χυμό πορτοκαλιού, στο βαμβάκι, σε ορισμένα σιτηρά κ.α.

Κατά το υπουργείο, η αξία των αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθεί δασμός 25% ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια.

Χθες οι ΗΠΑ δημοσιοποίησαν έναν κατάλογο 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων -μεταξύ άλλων των τομέων της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών- στα οποία η αμερικανική κυβέρνηση εννοεί να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25%, προκειμένου να αναγκάσει το Πεκίνο να αλλάξει στάση και πρακτική σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το γραφείο του αντιπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης για εμπορικά θέματα σε διεθνές επίπεδο (USTR) αποκάλυψε τον κατάλογο των εισαγόμενων προϊόντων, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι ευρείας κατανάλωσης και η αξία των οποίων σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κατάλογος αυτός καθιστά σαφές ότι θα πληγούν οι αλυσίδες εφοδιασμού πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων. 

Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται από μοτοσικλέτες μέχρι προϊόντα για οδοντιάτρους και από προϊόντα ρομποτικής μέχρι ημιαγωγοί.

Η Κίνα καταδίκασε την αμερικανική ανακοίνωση, λέγοντας πως θα «λάβει αντίστοιχα μέτρα ίσης κλίμακας και ισχύος κατά αμερικανικών προϊόντων».

«Όπως λέει το κινεζικό ρητό, η ευγένεια θέλει να ανταποδίδεις», σχολίασε η κινεζική πρεσβεία νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v