Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Δεν είπα πότε θα πλήξουμε τη Συρία!

Μια επίθεση «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα ή όχι και τόσο σύντομα», σημειώνει ο Ν Τραμπ. Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας. Εχουμε αποδείξεις για τα χημικά, λέει ο Μακρόν.

Τραμπ: Δεν είπα πότε θα πλήξουμε τη Συρία!

«Ποτέ δεν είπα πότε θα λάβει χώρα η επίθεση στη Συρία», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. 

«Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα ή όχι και τόσο σύντομα», σημειώνει. 

«Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία μου, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο να διώξουν από την περιοχή τον ISIS. Πού είναι το "Ευχαριστώ Αμερική";», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε αργότερα την Πέμπτη, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να συναντηθεί με τους συμβούλους του και «πολύ σύντομα» θα λάβει αποφάσεις για το τι θα κάνει με τη Συρία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πρόκειται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι "παρακολουθεί στενά" τις εξελίξεις στη Συρία.

Σημειώνεται ότι χθες ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε διεθνή αναταραχή, προαναγγέλλοντας μέσω Twitter επέμβαση στη Συρία. 

«Ετοιμάσου, Ρωσία», πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται», είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα είναι ωραίοι, νέοι και έξυπνοι. Η Μόσχα, συνεχίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στο καθεστώς Άσαντ, δεν πρέπει «να είναι εταίρος με ένα κτήνος που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει!».

Την είδηση σχολίασε καυστικά εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τονίζοντας ότι δεν παίρνουμε μέρος σε μια διπλωματία που διεξάγεται μέσω Twitter. 

Ο εκπρόσωπος τόνισε πως η Ρωσία είναι υπέρ μιας πιο σοβαρής προσέγγισης, ενώ υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να μη γίνουν βήματα που θα επιδεινώσουν μια ήδη εύθραυστη κατάσταση. 

Ο ίδιος σημείωσε πως η «κατασκευασμένη» επίθεση με χημικά δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια στρατιωτική επίθεση. 

Ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία

Σήμερα το Κρεμλίνο έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον ρωσικό και τον αμερικανικό στρατό για τον συντονισμό των επιχειρήσεων των δύο πλευρών στη Συρία είναι «ενεργός», την ώρα που η Ουάσινγκτον απειλεί με ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, που κατηγορείται για μία ακόμη χημική επίθεση στη μακρά σειρά επιθέσεων με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της συριακής σύρραξης.

Αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας είναι μία ειδική τηλεφωνική γραμμή και στόχος της είναι ο συντονισμός των αμερικανικών και των ρωσικών επιχειρήσεων για την αποφυγή ατυχημάτων.

Η γραμμή «βρίσκεται σε ενεργή κατάσταση και χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Μακρόν: Εχουμε αποδείξεις

«Έχουμε την απόδειξη» ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς στην πόλη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, διαβεβαίωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

«Έχουμε την απόδειξη ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνε τώρα σχεδόν δέκα ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον χλώριο, και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ», δήλωσε ο Μακρόν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της «σε εύθετο χρόνο», σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά ενδεχόμενα αντίποινα για τη χημική επίθεση. «Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σε εύθετο χρόνο, όταν θα το κρίνουμε πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό», δήλωσε ο Μακρόν.

Στο μεταξύ στο Βερολίνο ανακοινώθηκε από την καγκελαρία ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Μακρόν συζήτησαν σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και η καγκελάριος εξέφρασε στον γάλλο πρόεδρο την ανησυχία της ότι διαβρώνεται η ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να επιβάλλει την απαγόρευση της χρήσης των χημικών όπλων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για τη συριακή κρίση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σχετικά με την κρίση στη Συρία την Τετάρτη και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ συνομίλησε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία, χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν για την κατάσταση στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συνομιλήσει αργότερα σήμερα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στη Συρία, μία ημέρα μετά τη συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα θα διατηρήσει τις σχέσεις της και με τις δύο χώρες, όπως και με το Ιράν.

Σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα διατηρήσει την παρουσία και τις δραστηριότητές της στη Συρία, έως ότου η χώρα γίνει ασφαλής για όλους.

Ασαντ: Θα προκληθεί περισσότερη αστάθεια

 Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση δυτικών κρατών θα προκαλέσει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο πληγμάτων εναντίον της Συρίας.

«Με κάθε νίκη που επιτυγχάνεται επί του εδάφους, υψώνονται οι φωνές ορισμένων δυτικών κρατών και εντείνονται ενέργειες στη προσπάθειά τους να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων... αυτές οι φωνές και οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση δεν θα κάνουν τίποτε άλλο από το να συμβάλουν σε μια αύξηση της αστάθειας στην περιοχή, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Άσαντ υποδεχόμενος στη Δαμασκό στον Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί σύμβουλο του Ιρανού ανώτατου ηγέτη.

Στόλτενμπεργκ: Δεν θέλουμε ψυχρό πόλεμο

«Δεν θέλουμε έναν ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση», τονίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην γερμανική Süddeutsche Ζeitung.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ανήσυχος για τις νέες εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσία: «Είναι σημαντικό να δείξουμε περισσότερο στη Ρωσία ότι υπάρχουν συνέπειες για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στην Κριμαία, όταν κρύβεται πίσω από κυβερνο-επιθέσεις και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο…Βλέπουμε μια χώρα που έχει εξοπλιστεί ισχυρά. Βλέπουμε μια χώρα που ενεργεί στρατιωτικά κατά της Ουκρανίας και έχει εγκαταστήσει στρατιωτική δύναμη στην Μολδαβία και τη Γεωργία, ενάντια στη βούληση αυτών των χωρών. Η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς Ασαντ στη Συρία. Καταγράφουμε κυβερνο-επιθέσεις, ακόμα και στο δίκτυο της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτό δεν είναι το μόνο που προκαλεί ανησυχία: Η Ρωσία εκσυγχρονίζει το ατομικό της οπλοστάσιο, ενώ οι ενδοιασμοί χρήσης του μειώνονται», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ «η συμμαχία έδωσε κατάλληλη αμυντική απάντηση» με την μεταφορά στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ τα συμμαχικά μέλη έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οσο η συμπεριφορά της Ρωσίας δεν αλλάζει, τα στρατεύματα θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ». Παράλληλα, είπε ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ επιδιώκει διάλογο με την Μόσχα. «Δεν θέλουμε ένα ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, π ΓΓ του ΝΑΤΟ εκτιμά ότι οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν «έναν ισχυρότερο ρόλο του Βερολίνου στην πολιτική ασφάλειας. Η Γερμανία έχει σημαντική ευθύνη εξαιτίας του μεγέθους της οικονομίας της και της πολιτικής σημασίας της», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και χαιρέτισε την αύξηση των αμυντικών δαπανών στη Γερμανία: «Μετά από χρόνια μείωσης, είδαμε αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών της τάξης σχεδόν του 6%». Ο Στόλτενμπεργκ ζητά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την πορεία. Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024. Η Γερμανία απέχει από το ποσοστό αυτό, καθώς επενδύει το 1,2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Βασίζομαι στη Γερμανία. Ζούμε σε ένα αβέβαιο κόσμο. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες απειλές. Οι απαντήσεις δεν έρχονται δωρεάν», διευκρίνισε ο Stoltenberg.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «σοβαρές ελλείψεις» στις στρατιωτικές δυνάμεις κάποιων χωρών. «Βλέπουμε τις συνέπειες της χρόνιας λιτότητας, όχι μόνο στη Γερμανία», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κοπιάζουν να εκπληρώσουν τις συμμαχικές υποχρεώσεις τους, καθώς ο εξοπλισμός τους είτε είναι ξεπερασμένος είτε ο νέος εξοπλισμός δεν είναι διαθέσιμος έγκαιρα εξαιτίας του συστήματος προμηθειών. Παρά τις δυσκολίες, ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τη συνεισφορά της Γερμανίας στις αποστολές του ΝΑΤΟ. «Έχω συναντήσει γερμανούς στρατιώτες σε πολλές αποστολές στο Αφγανιστάν, το Κόσοβο ή τη Λιθουανία. Οι μονάδες αυτές είναι καλά εξοπλισμένες και οι στρατιώτες διαθέτουν καλή εκπαίδευση και υψηλό επαγγελματισμό», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v