Υποχωρούν τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με την Τουρκία οδηγό

Η τουρκική λίρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας 0,85% σε σχέση με το δολάριο. Ακολουθεί το ραντ Νότιας Αφρικής, το πέσο Φιλιππίνων, το ρωσικό ρούβλι και ινδική ρουπία. Τα αμερικανικά ομόλογα και τα τοπικά προβλήματα.

Υποχωρούν τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με την Τουρκία οδηγό

Περαιτέρω απώλειες σημειώνουν τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών σήμερα, μετά τη χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας χρονιάς. Στις πρωινές ώρες διαπραγμάτευσης ο δείκτης JPMorgan αναδυόμενων αγορών υποχωρεί 0,29%.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η τουρκική λίρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας 0,85% σε σχέση με το δολάριο, με την ισοτιμία να βρίσκεται στις 4,2624 λίρες ανά δολάριο.


 
Ακολουθεί το ραντ της Νότιας Αφρικής, με μείωση 0,44% σε σχέση με το δολάριο, ενώ το πέσο Φιλιππίνων, το ρωσικό ρούβλι και ινδική ρουπία υποχωρούν 0,4%.

Το πέσο Αργεντινής, που υποχώρησε 6,2% την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε τρεις αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, ξεκινάει διαπραγμάτευση στις 16:00΄ώρα Ελλάδος.

Οι αναδυόμενες αγορές ήταν υπό «έντονες πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα», σημειώνει ο Marc Chandler, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής της Brown Brothers Harriman.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί τον τελευταίο μήνα, με την ισχυρή οικονομία να αναμένεται να ωθήσει την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην αύξηση των επιτοκίων τρεις με τέσσερις φορές φέτος. 

Την ίδια ώρα, κάποιες αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν δικά τους ζητήματα. Η Αργεντινή αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι ακόμη και η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στο 40% σε μόλις επτά μέρες, μπορεί να μην είναι αρκετή για να σταματήσει τον πληθωρισμό.

Η Τουρκία έχει παρόμοιο θέμα με τον πληθωρισμό, καθώς βρίσκεται άνω του 10% σε ετήσια βάση, υπερδιπλάσιος του στόχου της κεντρικής τράπεζας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v