Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BoE: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές. Προσωρινή η αδύναμη έναρξη χρονιάς, τονίζει. Οι ψήφοι ήταν 7-2.

BoE: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές. Όπως σημείωσε, η αδύναμη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της έναρξης του 2018, κυρίως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, ήταν πιθανόν μόνο προσωρινή, αλλά επιθυμεί να δει άνοδο τους επόμενους μήνες, πριν αυξήσει τα επιτόκια.

Οι ψήφοι ήταν 7-2 για να κρατηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια, μία απόφαση που έρχεται καθώς ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί στο 2,5%, αλλά παραμένει υψηλότερος από τον στόχο της τράπεζας για 2%. 

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε πιο αδύναμα την τελευταία χρονιά μετά την άνοδο του πληθωρισμού που χτύπησε την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Η Τράπεζα είπε ότι η ανάπτυξη στις αρχές του 2018 θα αποδειχθεί πιθανόν πιο ισχυρή, από ό,τι αρχικά θεωρείται, αλλά οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν να περιμένουν για να βεβαιωθούν.

Όπως μεταδίδει και το Reuters, η BoE αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της τον Αύγουστο.

Ο διοικητής Mark Carney είχε αφήσει να εννοηθεί τον Απρίλιο ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μην αυξήσει τα επιτόκια τον Μάιο, εξαιτίας των μικτών οικονομικών στοιχείων.

Οι Ian McCafferty και Michael Saunders, που ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων ξανά, συμφώνησαν ότι η αδύναμη ανάπτυξη μέχρι στιγμής φέτος αντανακλά «προσωρινούς ή ασταθείς παράγοντες», αλλά προειδοποίησαν ότι η καθυστέρηση των αυξήσεων ενέχει τον κίνδυνο για πιο απότομη σύσφιξη πολιτικής αργότερα. 

Όπως σημείωσε η Τράπεζα, αναμένει η βρετανική οικονομία να αναπτυχθεί κατά 1,4% φέτος, χαμηλότερα από το 1,8% που είχε προβλέψει τον Φεβρουάριο.

Για το 2019 και 2020 εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7%, χαμηλότερα από το 1,8% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο.

Η στερλίνα υποχωρεί 0,77% μετά την απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v