Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΕΑ: Ιράν και Βενεζουέλα «μεγάλη πρόκληση» για τις τιμές του αργού

Την τελευταία φορά που επιβλήθηκαν κυρώσεις στο Ιράν, η παραγωγή από την πέμπτη μεγαλύτερη χώρα πετρελαίου παγκοσμίως υποχώρησε κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, «αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει την έκταση της διαταραχής αυτή τη φορά».

ΙΕΑ: Ιράν και Βενεζουέλα «μεγάλη πρόκληση» για τις τιμές του αργού

Οι δυνητικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου στο Ιράν και τη Βενεζουέλα έχουν οδηγήσει τους επενδυτές να επικεντρώνονται περισσότερο στα γεωπολιτικά παρά στα θεμελιώδη, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) και την τελευταία μηνιαία έκθεσή της. Προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε περικοπή στην προμήθεια θα εκτοξεύσει τις τιμές.

«Η δυνητική διπλή έλλειψη στον εφοδιασμό που αντιπροσωπεύει το Ιράν και η Βενεζουέλα θα μπορούσε να είναι μία σημαντική πρόκληση για τους παραγωγούς για να αποφύγουν τις απότομες αυξήσεις στις τιμές και να καλύψουν το κενό, όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό των βαρελιών αλλά και όσον αφορά την ποιότητα του πετρελαίου», σημείωσε η Υπηρεσία.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο θα επηρεαστεί ο εφοδιασμός από το Ιράν υπό τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, για τις οποίες ακόμη δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες.

Η ΙΕΑ υπογράμμισε ότι την τελευταία φορά που επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2012 μέχρι το 2015, η παραγωγή από την πέμπτη μεγαλύτερη χώρα αργού παγκοσμίως υποχώρησε κατά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα «αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει την έκταση της διαταραχής αυτή τη φορά».

«Υπάρχει αβεβαιότητα για τη δυνητική επίπτωση στις εξαγωγές του Ιράν, του οποίου οι τρέχουσες είναι περίπου 2,4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα», σημείωσε, σύμφωνα με το CNBC, η ΙΕΑ.

Στην έκθεση του Μαΐου, ο ΟΠΕΚ ανέβασε την παραγωγή του Ιράν στα 3,82 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, κάνοντας τη χώρας την τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v