Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακοινώθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα Κινήματος 5 Αστέρων-Λέγκας

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται σχέδιο για έξοδο από το ευρώ ή για δημοψήφισμα. Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, φορολογικοί συντελεστές 15-20% και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 780 ευρώ μηνιαίως.

Ανακοινώθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα Κινήματος 5 Αστέρων-Λέγκας

Στη σελίδα του στο Facebook ανάρτησε ο Ντι Μάιο το κοινό κυβερνητικό  σχέδιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για την Ιταλία, το οποίο υπόσχεται δαπάνες που πιθανότατα θα φέρουν την Ιταλία σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Φορολογικούς συντελεστές 15% και 20% για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

-Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 780 ευρώ μηνιαίως

-Αποζημίωση για τους μικρομετόχους τραπεζών υπό εκκαθάριση

-Έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων για αποπληρωμή χρέους σε εταιρείες και ιδιώτες

-Ακύρωση του αυτόματου ΦΠΑ που θα επιβαλόταν από του χρόνου

-Περιορισμένες δαπάνες για ενίσχυση της ανάπτυξης.

Στο πρόγραμμά τους τα δυο κόμματα δεσμεύονται να μειώσουν το χρέος της Ιταλίας "όχι με φόρους και λιτότητα" αλλά με ενίσχυση του ΑΕΠ μέσω επενδύσεων, εξαγωγών και μέτρων που στόχο θα έχουν την στήριξη των δαπανών των νοικοκυριών". Οι ευρωπαϊκές συνθήκες θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν ώστε να επιτρέπουν "επαρκές και περιορισμένο έλλειμμα" ώστε να στηρίζονται τα σχέδια της κυβέρνησης για τις δαπάνες.

Στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται αίτημα για εξαίρεση του χρέους του QE από τους υπολογισμούς του χρέους, όπως επίσης δεν περιλαμβάνεται σχέδιο για έξοδο από το ευρώ ή διενέργεια δημοψηφίσματος, ούτε και αίτημα προς την ΕΚΤ για ακύρωση χρέους.

Επίσης, θα επιδιωχθεί τερματισμός των κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς και αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τα δυο κόμματα απαιτούν την «αναγκαστική και αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ» και την επανεξέταση τις αποστολές περιπολίας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Το σχέδιο εκτιμά πως υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες στην Ιταλία και ζητά «μια σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική επαναπατρισμού», χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες ως προς το πώς θα γίνει αυτό.

Αν το πρόγραμμα λάβει τη στήριξη των υποστηρικτών των δύο κομμάτων στην ανεπίσημη ψηφοφορία που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες τρεις ημέρες, τότε ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να ξεκινήσει επισήμως τη θητεία του ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. 

Το 94% των μελών των Πέντε Αστέρων είπε «ναι» στο κυβερνητικό συμβόλαιο με τη Λέγκα

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι η πολιτική δύναμη με επικεφαλής τον Λουίτζι Ντι Μάιο, το 94% των μελών των Πέντε Αστέρων είπε «ναι» στο κυβερνητικό συμβόλαιο με την Λέγκα. Οι συμμετέχοντες, συνολικά, στην ψηφοφορία μέσω διαδικτύου, ήταν 44.796, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Τώρα λείπουν μόνον οι υπογραφές και μετά θα έχουμε την κυβέρνηση της αλλαγής, διότι τώρα έχουν γραφτεί ξεκάθαρα τα όσα είπαμε στην προεκλογική εκστρατεία», έγραψε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Θα εγκριθεί το εισόδημα του πολίτη κατά της ανεργίας και της φτώχειας και με την σύνταξη του πολίτη, οι ηλικιωμένοι θα έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη», πρόσθεσε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v