Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναζεσταίνεται σενάριο κυβέρνησης στην Ιταλία

Ενώ ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν έχει παραδώσει ακόμα τη λίστα των υπουργών που εισηγείται, τα Πέντε Αστέρια εμφανίζονται θετικά στο να προσπαθήσουν εκ νέου να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη Λίγκα.

Ξαναζεσταίνεται σενάριο κυβέρνησης στην Ιταλία

Ελπίδες για ένα νέο κύκλο συζητήσεων, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση και να αποφευχθεί η προκήρυξη εκλογών, έχουν βοηθήσει τα ιταλικά asset να «αναπνεύσουν».

Ο Luigi Di Maio, ηγέτης των Πέντε Αστέρων, χθες βράδυ άνοιξε παράθυρο για επανεκκίνηση των συζητήσεων με τη Λίγκα, προκειμένου να αποφευχθούν οι κάλπες. Τα δύο κόμματα έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή και εξακολουθούν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, θυμίζουν οι Financial Times.

«Υπάρχει πλειοψηφία. Αν θέλουμε να λύσουμε την κρίση και να διασφαλίσουμε τις αγορές ας ξεκινήσουμε την κυβέρνηση που ήδη έχει καθαρή πλατφόρμα», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη. Παράλληλα εγκατέλειψε τη θέση ότι θα ασκήσει δίωξη στον πρόεδρο Ματαρέλα, όπως είχε απειλήσει το βράδυ της Κυριακής. 

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λίγκας Ματέο Σαλβίνι, όπως μεταδίδει το Reuters, καλεί σε νέες εκλογές «το συντομότερο δυνατό». Εκπρόσωπος της Λίγκας δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα μπλοκάρει πολιτικές λύσεις που θα μπορούσαν αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις στη χώρα. Ωστόσο τόνισε ότι η Λέγκα να πραγματοποιηθούν εκλογές το συντομότερο, ώστε ο ιταλικός λαος να εκφράσει τη βούλησή του.

Από την πλευρά του, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι που αναμενόταν χθες να υποβάλει στον πρόεδρο λίστα υπουργών, ζήτησε μία ημέρα παράταση για να οριστικοποιήσει το σχήμα. Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε μάλιστα σήμερα ότι ίσως υπάρχει πιθανότητα τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος δεν αναμένεται να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα αξιωματούχοι να συζητούν το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής σε εκλογές, ακόμα και στα τέλη Ιουλίου, αντί για την πιο φυσιολογική επιλογή διεξαγωγής τους, το φθινόπωρο.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετά δύσκολα σημεία στην πορεία για μια νέα συμφωνία. Η Λίγκα επιμένει ότι πρέπει να διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού με τον βουλευτή Τζιανκάρλο Γκιοργκέτι να παίρνει τη θέση, αλλά τα Πέντε Αστέρια αντιτείνουν ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Η θέση του υπουργού Οικονομικών είναι επίσης θέμα συζήτησης, με τον ίδιο τον Κοταρέλι να ακούγεται ως υποψήφιος, κάτι στο οποίο αντιστέκεται η Λίγκα. Ο Τζουζέπε Κόντε, λίγο γνωστός στο κοινό δικηγόρος που ήταν ο υποψήφιος που προωθούσε για πρωθυπουργό η συμμαχία Λίγκας-Πέντε Αστέρων, ίσως βρει άλλο ρόλο αν υπάρξει συμφωνία, λένε αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ και ενόψει πιθανής νέας εκλογικής αναμέτρησης τα δυο κόμματα εμφανίζονται να ελέγχουν σχεδόν το 60% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με αυτή του SWG, η οποία έγινε μεταξύ 23-28 Μαΐου η Λίγκα είναι η μεγάλη κερδισμένη με 27,5% έναντι 17,5% στις εκλογές του Μαρτίου. Η στήριξη στα Πέντε Αστέρια φτάνει δημοσκοπικά το 29,5% έναντι 32,7% που συγκέντρωσε στις κάλπες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v