Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απάντηση Κομισιόν στον Παπαδημούλη για τη Συρία

Υπενθυμίζει στην ερώτησή του ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε στις 24 Φεβρουαρίου την κατάπαυση του πυρός, με σκοπό να παρασχεθεί ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στον πληθυσμό. Τι είπε η Μογκερίνι.

Απάντηση Κομισιόν στον Παπαδημούλη για τη Συρία

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια της Αντιπροέδρου της και Ύπατης Εκπροσώπου της, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη συνέχιση των βομβαρδισμών στη Συρία και τη δράση τζιχαντιστικών ομάδων στην περιοχή, που «καθιστά την απόφαση του Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ‘κενό γράμμα’».

Ο Δημ. Παπαδημούλης υπενθυμίζει στην ερώτησή του ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε με ομόφωνη απόφασή του στις 24 Φεβρουαρίου 2018 την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, με σκοπό να παρασχεθεί ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στον πληθυσμό.

Η Επίτροπος Μογκερίνι τονίζει ότι τον Μάρτιο«κάλεσε εκ νέου όλα τα μέρη να εφαρμόσουν άμεσα και πλήρως το ψήφισμα 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» και επίσης«κάλεσε τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που υπέχουν ως εγγυητές της Αστάνα». «Δεν μπορεί να υπάρχει παρέκκλιση από τις ευθύνες αυτές», συμπληρώνει.

Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για το «σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η Κομισιόν προκειμένου να συμβάλει στη διασφάλιση της εκεχειρίας και στο τερματισμό του πολέμου στη Συρία», καθώς και αν «προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκληση παγκόσμιας συνδιάσκεψης για τη Συρία, ώστε να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

H Επίτροπος Μογκερίνι υπογραμμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση αυτή», κάνοντας λόγο για «μια βιώσιμη πολιτική λύση με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ μεταξύ των συριακών μερών στην κατ’ εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διαδικασία της Γενεύης, την οποία η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως».

Τέλος, η Επίτροπος Μογκερίνι θυμίζει πως «η ΕΕ φιλοξένησε τη δεύτερη διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία στις 24-25 Απριλίου 2018, στην οποία προήδρευσε μαζί με τον ΟΗΕ, για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αδιάλειπτα τη συριακή κρίση και να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες ανθρωπιστικής βοήθειας των θυμάτων της, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα των χωρών υποδοχής των προσφύγων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο