Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι Ελβετοί ψηφοφόροι είπαν όχι στο «κρατικό χρήμα»

Η βασική πρόταση της πρωτοβουλίας για το «κρατικό χρήμα» ήταν να δοθεί στην κεντρική τράπεζα της χώρας το αποκλειστικό δικαίωμα στη δημιουργία νέου χρήματος. Περίπου το 74% των Ελβετών είπε όχι σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Oι Ελβετοί ψηφοφόροι είπαν όχι στο «κρατικό χρήμα»

Ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για την ανατροπή του ισχύοντος χρηματοοικονομικού συστήματος στην Ελβετία, μέσω της απαγόρευσης στις εμπορικές τράπεζες να δημιουργούν νέο χρήμα όταν δανείζουν μέσω του συστήματος κλασματικών καταθέσεων, φαίνεται πως δεν θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε.

Ποσοστό περίπου 74% των ψηφοφόρων φαίνεται ότι απορρίπτουν την πρωτοβουλία (Sovereign Money initiative) σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του σουηδικού τηλεοπτικού καναλιού SRF.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Η βασική πρόταση της πρωτοβουλίας για το «κρατικό χρήμα» ή Vollgeld, ήταν να δοθεί στην κεντρική τράπεζα της χώρας το αποκλειστικό δικαίωμα στην δημιουργία νέου χρήματος. 

Οι ανησυχίες για τους πιθανούς κινδύνους στην οικονομία της Ελβετίας από την εφαρμογή του συστήματος, φαίνεται πως έπεισαν τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τις προτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v