Οι διαχειριστές κεφαλαίων γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για τα αυξημένα επίπεδα χρέους στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch.
Με βάση τα στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, το 42% των διαχειριστών κεφαλαίων ανησυχούν για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Το προηγούμενο υψηλό είχε καταγραφεί πριν από δέκα χρόνια, στο 32%.
Σύμφωνα με την BAML, η ανησυχία αυτή μπορεί να καταδεικνύει καθοδικά ρίσκα για τις μετοχές έναντι των κρατικών ομολόγων, αλλά προς το παρόν οι διαχειριστές κεφαλαίων λατρεύουν τις αμερικάνικες μετοχές.
«Οι επενδυτές έχουν τα βλέμματα στραμμένα στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα» τόνισε ο Michael Hartnett, υπεύθυνος στρατηγικής επενδύσεων στην BAML.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το πιο δημοφιλές trade για πέμπτο διαδοχικό μήνα είναι οι θέσεις long στις μετοχές των Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google, Baidu, Alibaba και Tencent.
Το δεύτερο πιο δημοφιλές trade είναι οι θέσεις short στα αμερικανικά ομόλογα και long στο δολάριο.
Η έρευνα της BAML βασίζεται στις απαντήσεις 235 διαχειριστών κεφαλαίων που διαχειρίζονται ενεργητικό 684 δισ. δολαρίων.