Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιλογή ευρωσκεπτικιστών φέρνει νέο πλήγμα στα ιταλικά assets

Τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν σε θέσεις-κλειδιά επιτροπών του ιταλικού κοινοβουλίου προκαλούν αναταράξεις, καθώς είναι γνωστοί επικριτές της συμμετοχής της χώρας στο ευρώ. Θα κληθούν να διαχειριστούν οικονομικά θέματα.

Η επιλογή ευρωσκεπτικιστών φέρνει νέο πλήγμα στα ιταλικά assets

Η τοποθέτηση ευρωσκεπικιστών βουλευτών από την ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία σε δύο βασικές κοινοβουλευτικές επιτροπές που διαχειρίζονται θέματα οικονομικής πολιτικής, τροφοδοτεί νέο sell-off στα ιταλικά στοιχεία ενεργητικού.

Ο Alberto Bagnai, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Pescara, εκλέχθηκε Πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής στη Γερουσία ενώ ο Claudio Borghi, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Ματέο Σαλβίνι, του ηγέτη της Λίγκας, επιλέχθηκε για πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, και οι δύο έχουν υπάρξει ισχυροί επικριτές της συμμετοχής της Ιταλίας στο ευρώ, ιδιαίτερα μετά την κρίση χρέους στην Ιταλία το 2011. Τα δύο πρόσωπα δεν πήραν υπουργικές θέσεις που θα τους έδινε μεγάλο λόγο μέσα στην κυβέρνηση, αλλά η άνοδος τους σε κομβικές «καρέκλες» ανανεώνει τις ανησυχίες για τη στάση της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

H απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο 0,78% από 0,6% προηγουμένως, ενώ του 10ετούς στο 2,69%. Το ευρώ επίσης κινείται χαμηλότερα, στο 1,15 δολάριο. Χτύπημα δέχονται και οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον ΜΙΒ να υποχωρεί 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v