Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Λευκή Βίβλος Μέι για ένα ήπιο Brexit

Το σχέδιο θυμίζει τις συμφωνίες σύνδεσης που έχει υπογράψει η Ε.Ε. με Ουκρανία και Γεωργία. Προβλέπει τη διατήρηση μιας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» για αγαθά, μαζί με μια πιο χαλαρή σχέση στις υπηρεσίες.

Η Λευκή Βίβλος Μέι για ένα ήπιο Brexit

H Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Πέμπτη τις προτάσεις της για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια Λευκή Βίβλο που περιλαμβάνει σχέδια για μια «συμφωνία σύνδεσης» σαν και αυτήν που υπέγραψαν οι Βρυξέλλες με την Ουκρανία.

Η Λευκή Βίβλος της κας Μέι, η οποία έχει οδηγήσει ήδη στις παραιτήσεις δύο ευρωσκεπτικιστών υπουργών, επιβεβαιώνει ότι η πρωθυπουργός κινείται προς μια ηπιότερη μορφή Brexit, με τη Βρετανία να διατηρεί στενή οικονομική σχέση με την Ε.Ε.

Το έγγραφο 120 σελίδων για τις «μελλοντικές σχέσεις» των δύο πλευρών έχει σαν στόχο να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ενόψει της συμφωνίας που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καλωσορίσει τις προτάσεις, στις Βρυξέλλες αναμένουν πως η κα Μέι πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Ε.Ε.

Ο νέος υπουργός Brexit Ντομινίκ Ράαμπ απέρριψε τις διαμαρτυρίες των βουλευτών των Τόρις για τον «συμβιβασμό του Τσέκερς» την περασμένη εβδομάδα, επιμένοντας πως το σχέδιο θα οδηγήσει στην αποχώρηση από την Ε.Ε. που επιθυμούν πολλοί ψηφοφόροι. Ο κ. Ράαμπ, ο οποίος ανέλαβε τη Δευτέρα μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις, κάλεσε τους συναδέλφους του να ξεχάσουν οποιοδήποτε σχέδιο για «κοινοβουλευτικές εξεγέρσεις και σαμποτάζ».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Λευκή Βίβλος δημιουργεί το πλαίσιο για μια «συμφωνία σύνδεσης», το είδος της συμφωνίας που υπογράφουν οι Βρυξέλλες με χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, δημιουργώντας «προνομιακές διασυνδέσεις» με μη κράτη μέλη.

Είναι μια επιβεβαίωση ότι η Βρετανία θα επιδιώξει μια «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» για αγαθά, σε συνδυασμό με ένα πολύπλοκο σχέδιο για τη διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της τελωνειακής ένωσης, ώστε να «αποφευχθούν καθυστερήσεις στα σύνορα», μεταξύ των οποίων και των ιρλανδικών.

Περιλαμβάνει ωστόσο και σχέδια για μια πιο χαλαρή σχέση με την Ε.Ε. στον τομέα των υπηρεσιών, που αποτελούν το 80% της βρετανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοοικονομικού τομέα. Η Λευκή Βίβλος αναφέρει πως η Βρετανία θα επιδιώξει την «ελευθερία για να χαράξει τον δικό της δρόμο».

Η Βίβλος αναγνωρίζει πως με τη ρυθμιστική αυτονομία θα προκύψει ένα σημαντικό πρόβλημα. «Θα υπάρχουν περισσότερα εμπόδια για την πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στην αγορά της Ε.Ε. από ό,τι ισχύει σήμερα».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit έχει ήδη προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι δεν μπορεί να επιδιώξει πρόσβαση στην ενιαία αγορά για τα αγαθά και την ίδια στιγμή να μην είναι μέρος της ενιαίας αγοράς στον τομέα των υπηρεσιών και να μην αποδέχεται την ελεύθερη μετακίνηση.

Αντιδρά το City 

To λόμπι που εκπροσωπεί τον χρηματοοικονομικό τομέα του Λονδίνου επέκρινε το σχέδιο που ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν υιοθέτησε την πρότασή του για μια σχέση «αμοιβαίας αναγνώρισης» με την Ε.Ε. 

«Η αμοιβαία αναγνώριση θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Είναι συνεπώς λυπηρό και ενοχλητικό που εγκαταλείφθηκε η προσέγγιση αυτή, προτού καν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε σε ανακοίνωση το TheCityUk.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v