H Qualcomm το μεγαλύτερο «θύμα» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

Η συμφωνία με την εταιρεία κατασκευής τσιπ NXP έληξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για έγκριση από το Πεκίνο. Η κινεζική αδράνεια και τα αντίποινα κατά των αμερικανικών δασμών.

H Qualcomm το μεγαλύτερο «θύμα» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

Η Qualcomm παραδέχθηκε την αποτυχία της, στην προσπάθειά της για απόκτηση της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής τσιπ NXP, ύψους 44 δισ. δολαρίων, καθώς δεν κατάφερε να πάρει έγκριση από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, σε ένα ντιλ, που θα ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά στον τομέα των ημιαγωγών.

Η συμφωνία των δύο εταιριών έληξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, χωρίς να υπάρχει ένδειξη ότι εγκρίνεται από το Πεκίνο, παρά το γεγονός ότι το ντιλ είχε υπογραφεί από οκτώ άλλες αντίστοιχες αρχές παγκοσμίως.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κατάρρευση της συμφωνίας θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί αρκετά δαπανηρή για τα hedge funds που είχαν επικεντρωθεί στην NXP τους τελευταίους μήνες και σήμερα έχουν πάνω από το ένα τρίτο των μετοχών της. 

Η αδράνεια της Κίνας, όσον αφορά την έγκριση κανονισμών για τη συμφωνία, στην οποία εμπλέκεται μεγάλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, θεωρήθηκε ως αντίποινα για τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές, αν και ο Geng Shuang, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία αναθεωρήθηκε σύμφωνα με τον αντιμονοπωλιακό νόμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v