Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Toύρκος ΥΠΟΙΚ υπόσχεται δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις

Η σφιχτή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα αποτελέσει την βασική αρχή του νέου οικονομικού μοντέλου της Τουρκίας, διαμήνυσε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Δεσμεύτηκε για ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Πρώτο βήμα η μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ο Toύρκος ΥΠΟΙΚ υπόσχεται δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις

Η Τουρκία θα υιοθετήσει μια νέα οικονομική προσέγγιση η οποία θα είναι βιώσιμη και θα βασίζεται σε μια «στρατηγική νοοτροπία», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ την Παρασκευή. 

Ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, κατά την παρουσίαση του νέου οικονομικού μοντέλου που είχε προαναγγελθεί από χθες, υποστήριξε πως η Τουρκία πρέπει να αλλάξει για να προχωρήσει και να γίνει μια οικονομία υψηλών εισοδημάτων. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος επισήμανε πως η υιοθέτηση και η εφαρμογή ρεαλιστικών πολιτικών θα είναι ένας από τους πυλώνες της νέας οικονομικής προσέγγισης. 

Ο νέος Τούρκος υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε αποκατάσταση της ισορροπίας στον προϋπολογισμό και  βελτίωση της ποιότητας του. Τόνισε παράλληλα πως θα διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. 

Η σφιχτή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα αποτελέσει την βασική αρχή της νέας προσέγγισης, διαμήνυσε ο κ. Αλμπαϊράκ. 

Η πρώτη φάση του νέου οικονομικού μοντέλου θα είναι η εξισορρόπηση της οικονομίας, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2019. Η δεύτερη φάση σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι η βιώσιμη και υγιής ανάπτυξη και η τρίτη η πιο δίκαιη διανομή. 

Όπως τόνισε, η μάχη κατά του πληθωρισμού και η δημοσιονομική πειθαρχία θα είναι τα δύο πρώτα βήματα της οικονομικής εξισορρόπησης. Η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η βελτίωση της εμπιστοσύνης θα είναι τα επόμενα βήματα, πρόσθεσε. 

Ο κ. Αλμπαϊράκ επισήμανε ακόμα πως η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει ισχυρά μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο τομέα και έχει κάνει κινήσεις για να εξοικονομήσει 35 δισ. λίρες μέσω περικοπών και αυξημένων εσόδων. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v