Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν οι αναλυτές το τέλος του ελληνικού προγράμματος

Μία «συμβολική» στιγμή και αρκετά που πρέπει ακόμη να γίνουν για να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία, βλέπουν κάποιοι, την ώρα που τελειώνει το πρόγραμμα της χώρας μας. Το χτίσιμο της φήμης, οι ξένες επενδύσεις και η πειθαρχία.

Πώς βλέπουν οι αναλυτές το τέλος του ελληνικού προγράμματος

«Σήμερα γιορτάζουμε το τέλος ενός πολύ μακρύ και δύσκολου ταξιδιού», σημειώνει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόσβσκις, στο CNBC, για το τέλος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

«Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το επίτευγμα, παραμένοντας στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», πρόσθεσε.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι περισσότερο μία «συμβολική» στιγμή και πως υπάρχουν ακόμη αρκετά που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία.

«Τόσο η ΕΕ όσο και οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να δώσουν θετική κίνηση στο τέλος της διάσωσης, αλλά δεν υπάρχουν πολλά για να γιορτάσουν», σημειώνει ο Constantine Fraser, Ευρωπαίος αναλυτής της εταιρείας ερευνών TS Lombard.

«Η Ελλάδα έχει φτιάξει ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, οπότε δεν θα χρειαστεί, θεωρητικά, τις αγορές ομολόγων για περίπου δύο χρόνια. Έτσι, το τέλος του προγράμματος διάσωσης τη Δευτέρα δεν θα πρέπει να έχει αντίκτυπο στις αποδόσεις των ομολόγων», δήλωσε ο Carsten Hesse, ευρωπαίος οικονομολόγος της Berenberg.

Αλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να ξαναχτίσει τη φήμη της.

«Σήμερα η Ελλάδα πρέπει να φέρει εμπιστοσύνη στις αγορές και με πολιτικές πράξεις και με τη σταδιακή έξοδο στις αγορές», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, επικεφαλής της Axia. 

«Είναι μία ιστορική μέρα για την Ελλάδα και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί από τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019», δήλωσε ο Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη, στη UBS.

«To τέλος του προγράμματος πρέπει επίσης να ενδυναμώσει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, καθώς και να προσελκύσει περισσότερους ξένους άμεσους επενδυτές», σημειώνει.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v