Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Απειλεί με νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας $267 δισ.

Προειδοποιήσεις για νέους φόρους σε κινεζικές εισαγωγές, «έτοιμους να εφαρμοστούν σύντομα». Ξεκινάει εμπορικές συνομιλίες με Ιαπωνία. Έρευνα και στους ΝΥΤ για το επίμαχο ανώνυμο άρθρο.

Τραμπ: Απειλεί με νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας $267 δισ.

Οι δασμοί σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δισ. δολαρίων είναι έτοιμοι, σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή, την ώρα που ο κόσμος αναμένει την απόφαση του για επιβολή φόρων σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων.

«Θα μπορούσαν πολύ σύντομα να εφαρμοστούν στα 200 δισ. που συζητάμε… Σε έναν συγκεκριμένο βαθμό εξαρτάται από την Κίνα», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Και δεν μου αρέσει που το λέω αυτό, αλλά υπάρχουν ακόμη 267 δισ. δολάρια έτοιμα να εφαρμοστούν σύντομα, εάν θέλω. Αυτό αλλάζει την εξίσωση».

ΗΠΑ και Ιαπωνία ξεκίνησαν συνομιλίες για το εμπόριο

Συζητήσεις για το εμπόριο έχουν ξεκινήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος, λέγοντας ότι το Τόκιο «ξέρει ότι είναι σημαντικό» εάν δεν φτάσουν σε συμφωνία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους, μέσα από το Air Force One: «Ξεκινάμε. Στην πραγματικότητα, η Ιαπωνία μας κάλεσε… ήρθαν την περασμένη εβδομάδα». «Εάν δεν κάνουμε τη συμφωνία με την Ιαπωνία, η Ιαπωνία ξέρει ότι είναι σημαντικό», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ που ήδη είναι αντιμέτωπος με ανοιχτά εμπορικά θέματα έναντι της Κίνας, του Μεξικό, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της χώρας του με την Ιαπωνία.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είχε κάνει βήματα και δεν είχε ζητήσει από το Τόκιο να διαχειριστεί αυτή την ανισορροπία.

Έρευνα στους New York Times

Την ίδια ώρα, στο άλλο εγχώριο ανοικτό μέτωπο, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει έρευνα στους ΝΥΤ, μετά τη δημοσίευση του ανώνυμου άρθρου από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου εναντίον του.

Υπενθυμίζεται ότι ανώνυμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης ισχυριζόταν στο άρθρο του ότι είναι μέρος ενός δικτύου εντός του Λευκού Οίκου που προσπαθεί να προβάλλει αντίσταση στον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με όσα έγραφε, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εξέτασαν το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί ο Τραμπ από τη θέση του με την επίκληση του άρθρου 25 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την απομάκρυνση ενός προέδρου εφόσον η πλειονότητα της κυβέρνησης και ο αντιπρόεδρος θεωρούν πως δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι σκέφτεται να αναλάβει δράση κατά των Times: «Θα δούμε. Το κοιτάζω αυτό τώρα», είπε στους δημοσιογράφους. Ο Γενικός Εισαγγελέας Jeff Sessions «πρέπει να ερευνήσει ποιος είναι ο συγγραφέας του κομματιού, γιατί πιστεύω ότι είναι θέμα εθνικής ασφάλειας».

«Υπό προϋποθέσεις» μπορεί να καταθέσει στην έρευνα Μάλερ

Θα ήταν έτοιμος να καθήσει με την επιτροπή που ερευνά πιθανή συνέργεια μεταξύ της ομάδας της προεκλογικής του εκστρατείας και της Μόσχας, υπό «ορισμένες προϋποθέσεις», αλλά δεν θέλει να πέσει σε «παγίδα για ψευδορκία», όπως είπε.

«Θα το έκανα υπό ορισμένες προϋποθέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους εν πτήσει. «Πιστεύω ότι αν συναντιόμασταν θα ήταν μία καλή συνάντηση», είπε προσθέτοντας: «Δεν θέλω να πέσω σε παγίδα για ψευδορκία».

Εν αναμονή επιστολής από τον Κιμ

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στην προνομιακή του σχέση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ότι περιμένει επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν , η οποία πιστεύει ότι θα είναι θετική.

«Ξέρω ότι έρχεται μία επιστολή, μία προσωπική επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν προς εμένα. Παραδόθηκε στα σύνορα...χθες. Είναι στον δρόμο. Είναι ένας κομψός τρόπος...πιστεύω ότι θα είναι μία θετική επιστολή».

Τραμπ και Κιμ είχαν αλληλογραφία κατά τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και είχαν ανταλλάξει μηνύματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χθες, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Κιμ μέσω του Twitter για την έκφραση «της ακλόνητης πίστης του προς τον Πρόεδρο Τραμπ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v