Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «τρίτη φάση» δασμών σε κινεζικά προϊόντα απειλούν οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον ανήγγειλε δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισ. που θα αυξηθούν στο 25% τον Γενάρη, ενώ προειδοποιεί με «τρίτη φάση» δασμών σε κινεζικές εισαγωγές 267 δισ., αν η Κίνα προχωρήσει σε αντίποινα. Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στο Πεκίνο. Ψύχραιμη η αντίδραση των αγορών.

Με «τρίτη φάση» δασμών σε κινεζικά προϊόντα απειλούν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε τη Δευτέρα ότι θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 10%, μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία αναγγέλλονται οι δασμοί, διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων εναντίον Αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών, «θα προχωρήσουμε αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Από τη νέα ομοβροντία των δασμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαιρέθηκαν -προς το παρόν- προϊόντα όπως τα «έξυπνα» ρολόγια χειρός και τα smartphones της Apple που κατασκευάζονται σε κινεζικά εργοστάσια, που όμως ενδέχεται να συμπεριληφθούν στην «τρίτη φάση» των δασμών.

Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τες σε άλλες χώρες, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Πεκίνο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση αργότερα σήμερα το πρωί στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κινεζική αντίδραση στην αναγγελία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγει η χώρα αυτή από την Κίνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που ενημερώθηκε σχετικά.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει η South China Morning Post -επικαλούμενη κυβερνητική πηγή του Πεκίνου που δεν κατονομάζεται-, η Κίνα πιθανότατα δεν θα στείλει εμπορική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον, μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών. 

Κατά το δημοσίευμα, η Κίνα επανεξετάζει τα προηγούμενα σχέδιά της για αποστολή αντιπροσωπείας, υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Liu He, στις ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα, για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Η πηγή δήλωσε στην εφημερίδα πως το Πεκίνο δεν έχει ακόμα λάβει τελική απόφαση, όμως προϋπόθεση για τις σχεδιαζόμενες διαπραγματεύσεις είναι μια ένδειξη «επαρκούς καλής θέλησης». 

Ταχεία επίλυση ζητά το Τόκιο

Εν τω μεταξύ, Ιάπωνες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζήτησαν να υπάρξει γρήγορα λύση στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και προειδοποίησαν για τη δυνητική ζημία στην παγκόσμια ανάπτυξη, μετά και την τελευταία απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών στην Κίνα.

Όπως επισήμανε σε δημοσιογράφους ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, τα αντίποινα στους δασμούς «δεν ωφελούν καμία χώρα», ενώ από την πλευρά του ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών είπε πως ενώ οι παγκόσμιες εμπορικές ανισορροπίες πρέπει να διορθωθούν προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα οικονομική κρίση, ωστόσο ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και όχι δασμών-αντιποίνων.

Εξαιρετικά λυπηρή χαρακτήρισε ο υπουργός Εμπορίου την απόφαση Τραμπ για νέους δασμούς, καθώς θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομία και να έχει ακούσιες συνέπειες σε άλλες οικονομίες. Κατά τον ίδιο, η ιαπωνική κυβέρνηση θα εξετάσει το πώς μπορεί να επηρεάσει τις ιαπωνικές εταιρείες η εμπορική διαμάχη.

Ψύχραιμη αντίδραση στις ασιατικές αγορές

Πάντως, τα ασιατικά χρηματιστήρια, και δη τα κινεζικά, δείχνουν να αντιδρούν με ψυχραιμία στους νέους δασμούς, καθώς η επιβολή τους είχε ήδη προεξοφληθεί.

Ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,12% στις 2.648 μονάδες, ενώ οριακά χαμηλότερα κινείται ο CSI στις 3.201 μονάδες. Απώλειες 0,76% για τον δείκτη Hang Seng στις 26.728 μονάδες και 0,48% για τον ASX στις 6.263 μονάδες, ενώ αντιθέτως υψηλότερα κατά 0,23% κινείται ο δείκτης Kospi στις 2.308 μονάδες και ο δείκτης Nikkei καταγράφει κέρδη 1,54% στις 23.449 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v