Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανικό πάθος για το κυπριακό χαλούμι

Ποιες χώρες συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα και πώς έμεινε πίσω το αγαπημένο τσένταρ. Στα 163 εκατ. ευρώ οι παραγγελίες παγκοσμίως το 2017 με άνοδο 14%, την ώρα που στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έφταναν μόλις τα 2,4 εκατ.

Βρετανικό πάθος για το κυπριακό χαλούμι

Εξαιρετικά δημοφιλές έχει γίνει το κυπριακό χαλούμι στη Βρετανία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι παραγγελίες παγκοσμίως το 2017 ενισχύθηκαν 14%, στα 163 εκατ. ευρώ. Και μπορεί να ακούγεται πολύ, είναι ωστόσο διπλάσιο από τις πωλήσεις ύψους 77,5 εκατ. μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, την ώρα που το 1992 αντιστοιχούσαν σε 2,4 εκατ.

Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές, αντιπροσωπεύοντας το 43% των παραγγελιών από την Κύπρο, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τη Σουηδία, που είναι στη δεύτερη θέση.

Οι Βρετανοί αγοράζουν πέντε φορές περισσότερο χαλούμι από τους Γερμανούς, που έρχονται τρίτοι στις εισαγωγές του κυπριακού τυριού.

Σήμερα, μόνο το Sainsbury έχει έξι διαφορετικά προϊόντα από χαλούμι και σχεδιάζει και άλλα. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 18% την προηγούμενη χρονιά και ενισχύθηκαν 62% μέσα σε μόλις έναν μήνα κατά τη διάρκεια του καύσωνα το καλοκαίρι, τροφοδοτώντας πρωτοσέλιδα με τίτλους που προέβλεπαν εθνικό πανικό για τις  ελλείψεις σε χαλούμι (αν και δεν υπήρχαν).

Μέχρι στιγμής φέτος, σημειώνουν άνοδο κατά 26% σε σχέση με το ανταγωνιστικό κατάστημα Waitrose. Σε αντίθεση, οι πωλήσεις του αγαπημένου τυριού των Βρετανών, του τσένταρ, αυξήθηκαν μόλις 3,2% την περσινή χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v