Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωβαρόμετρο: 4 στους 5 πολίτες της ΕΕ στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες στηρίζουν τις προσπάθειές μας για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας, την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης», δηλώνει ο επίτροπος Νέβεν Μίμιτσα.

Ευρωβαρόμετρο: 4 στους 5 πολίτες της ΕΕ στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα

Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι οι πολίτες της ΕΕ όλο και περισσότερο θεωρούν ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή ανάπτυξη και ότι η αναπτυξιακή συνεργασία αποτελεί μέσο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες στηρίζουν τις προσπάθειές μας για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας, την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης. Αυτό δείχνει ότι η πρότασή μας για την εμβάθυνση της οικονομικής μας σχέσης με την Αφρική εστιάζοντας στις ιδιωτικές επενδύσεις είναι σύμφωνη με τις απόψεις των πολιτών. Θα πρέπει να εκλάβουμε αυτή τη θετική απόκριση των πολιτών ως μια πρόσκληση για να κάνουμε περισσότερα για την ανάπτυξη, και μάλιστα τώρα», δήλωσε ο επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νέβεν Μίμιτσα.

Βασικές διαπιστώσεις:

Ισχυρή συνολική στήριξη της αναπτυξιακής συνεργασίας

Το 89% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παροχής βοήθειας στους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών. Σε σύγκριση με το 2016, περισσότερα άτομα πιστεύουν τώρα ότι η χρηματοδοτική συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την υπόσχεσή της σχετικά με το ύψος της βοήθειας που παρέχει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ισότητα των φύλων, μια βασική προτεραιότητα

Η υποστήριξη για την ενίσχυση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι ακόμη μεγαλύτερη: σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, επιθυμούν να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών (78%), στην καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γυναικών (63%) και στην πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση (61%).

Αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης

Οι 7 στους 10 συμφωνούν ότι η χρηματοδοτική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες συνιστά αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Σε σύγκριση με το 2016, η άποψη αυτή έχει κερδίσει την υποστήριξη ατόμων σε 14 χώρες - ιδίως στη Μάλτα, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Όταν τους ζητήθηκε να καθορίσουν τις πλέον πιεστικές προκλήσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα θέματα που ανέφεραν συχνότερα ήταν η ειρήνη και ασφάλεια (37%), η εκπαίδευση (35%) και η υγεία (33%). Η μετανάστευση αναφέρθηκε ως η 10η πλέον πιεστική πρόκληση(10%). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια γενικότερη σταθερή τάση από το 2010.

Σε προσωπικό επίπεδο, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη ως άτομα – για παράδειγμα, με την οικονομική στήριξη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, τις ηθικές επιλογές όταν ψωνίζουν ή την εθελοντική εργασία.

Όταν ρωτήθηκαν αν η καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι προτεραιότητα της ΕΕ, οι ερωτηθέντες σε 27 χώρες - και 7 στους 10 Ευρωπαίους συνολικά - συμφώνησαν ότι πρέπει. Ωστόσο, οι Λετονοί και οι Εσθονοί φαίνεται να είναι πιο σκεπτικοί όσον αφορά την αναπτυξιακή συνεργασία. Από τις 28 χώρες της ΕΕ, μόνο η Τσεχική Δημοκρατία και η Εσθονία δεν θεωρούν ότι η αναπτυξιακή πολιτική είναι αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v