Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed αύξησε το επιτόκιο στο 2%-2,25%

Στην τρίτη αύξηση επιτοκίου τη φετινή χρονιά προχώρησε η κεντρική τράπεζα. Αυξάνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2018. Απέσυρε την αναφορά για «διευκολυντική» νομισματική πολιτική μετά από μια 10ετία. Aνησυχίες Πάουελ για την εμπορική πολιτική Τραμπ.

H Fed αύξησε το επιτόκιο στο 2%-2,25%

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο, στο 2% με 2,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και της αγοράς. 

Είναι η τρίτη φορά τη φετινή χρονιά που η Fed προχωράει σε αύξηση του κόστους δανεισμού. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) διακηρύττουν ουσιαστικά το τέλος της «διευκολυντικής» νομισματικής πολιτικής και προβλέπουν μια ακόμα αύξηση το 2018, τρεις την επόμενη χρονιά και μια ακόμα το 2020. 

Παράλληλα, προβλέπουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν προηγούμενος, στο 3,1%, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό για τρία ακόμα χρόνια. 

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται και η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό» σημειώνεται η Fed στην ανακοίνωση, στην οποία αφαίρεσε την αναφορά ότι η νομισματική πολιτική παραμένει «διευκολυντική», χωρίς να την αντικαταστήσει με κάποια άλλη φράση. 

Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη φράση για να χαρακτηρίσει την κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής την τελευταία περίπου δεκαετία. 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μακροοικονομικά μεγέθη, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 2% τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,5% την επόμενη χρονιά και να παραμείνει εκεί ως το τέλος του 2020. 

Πάουελ: Ισχυρή η οικονομία- Ανησυχίες για τις εμπορικές πολιτικές Τραμπ

Μια θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας περιέγραψε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) .

Όπως τόνισε, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν ισχυρές, λαμβάνοντας ώθηση και από την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Ο αριθμός των πολιτών που εργάζονται αυξάνεται, οι μισθοί κινούνται υψηλότερα και οι δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων συνεχίζουν να επεκτείνονται, υπογράμμισε ο κ. Πάουελ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων επιτρέπει στη Fed να παρακολουθεί τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και τις κινήσεις του πληθωρισμού.

Όσον αφορά την απόσυρση της φράσης για την «διευκολυντική» κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ο κ. Πάουελ τόνισε πως αποτελεί ένδειξη ότι η νομισματική πολιτική εξελίσσεται με βάση τις προσδοκίες.

Ωστόσο, ο κ. Πάουελ έσπευσε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους της εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας πως ο προστατευτισμός μπορεί να βλάψει τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες στη Fed για τους δασμούς που έχει επιβάλλει ο Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v