Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα με το βλέμμα στον προϋπολογισμό

Τα δημοσιεύματα που θέλουν τον κυβερνητικό συνασπισμό να προσανατολίζεται σε έλλειμμα 2,4% στον προϋπολογισμό αλλά και το ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού Οικονομικών φέρνουν νευρικότητα στην αγορά των ιταλικών ομολόγων. Επίπτωση και στο ευρώ.

Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα με το βλέμμα στον προϋπολογισμό

Χαμηλότερα κινείται το ευρωπαϊκό νόμισμα και υψηλότερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων το πρωινό της Πέμπτης, αφότου δημοσιεύματα υποδηλώνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας οδηγείται σε αποφάσεις για έλλειμμα στον προϋπολογισμό, ύψους 2,4% το 2019, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει αυτό να είναι κάτω του 2% του ΑΕΠ. 

Με απώλειες 0,3% το ευρώ αλλάζει χέρια στο $1,1701. Νευρικές και οι αγορές ομολόγων για τα σχέδια δαπανών της Ιταλίας, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού να κινείται υψηλότερα, στο 2,96%, από 2,82% χθες. Πτώση 1,8% για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Η αστάθεια στην ιταλική αγορά έρχεται εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό για τον προϋπολογισμό, καθώς και τα δύο κόμματα είχαν δεσμευτεί σε αύξηση δαπανών και θέλουν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Τζιοβάνι Τρία, ο υπουργός Οικονομικών, ίσως αναγκαστεί να παραιτηθεί, αν δεν καταφέρει να τηρήσει τις υποσχέσεις των δύο λαϊκίστικων κομμάτων, όπως μεταδίδει το CNBC. Δημοσίευμα της La Stampa τον θέλει «έτοιμο να φύγει».

Αυτή τη διάθεση πάντως διέψευσε εκπρόσωπος του υπουργείου: «Αρνούμαι ότι θέλει να παραιτηθεί. Ο υπουργός εργάζεται για τους στόχους του προϋπολογισμού, ενόψει συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου», σημείωσε η εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Reuters.

Αντληση €5,25 δισ. με χαμηλότερες αποδόσεις

Την ίδια ώρα και παρά την κορύφωση των πολιτικών εντάσεων, προχώρησε στην πώληση τίτλων 5,25 δισ. ευρώ, με αποδόσεις χαμηλότερες από την τελευταία δημοπρασία ομολόγων.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι επενδυτές έχουν αγοράσει €2 δισ. σε 5ετή ομόλογα, €2 δισ. σε 10ετή και €1,25 δισ. σε 7ετή ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό. Πρόκειται για το μάξιμουμ ποσό που η χώρα σχεδίαζε να συγκεντρώσει.

Η απόδοση του 5ετούς διαμορφώθηκε στο 2,03%, 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την τελευταία πώληση 5ετών ομολόγων στα τέλη Αυγούστου και η καλύτερη από τον Ιούλιο. Το επιτόκιο του 10ετούς στο 2,9%, 35 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την προηγούμενη πώληση.

Τέλος, η απόδοση του 7ετούς κυμάνθηκε στο 1,77%, 53 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την προηγούμενη παρόμοια πώληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v