Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Η ανάπτυξη θα κρατήσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες για την αύξηση των δαπανών, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη της επόμενης διετίας θα κρατήσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά.

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Η ανάπτυξη θα κρατήσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά

Ασταθές ξεκίνημα εβδομάδας κάνουν τα ιταλικά ομόλογα, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα κυβερνητικά σχέδια δημόσιων δαπανών είναι βιώσιμα.

Μιλώντας την Κυριακή, και αφότου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κατηγόρησε την ιταλική κυβέρνηση για αθέτηση των δεσμεύσεών της στην ΕΕ, ο Τζιοβάνι Τρία επιδίωξε να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης, επιμένοντας ότι η χώρα θα μειώσει το δημόσιο χρέος, παρά τα σχέδιά της να αυξήσει τις δαπάνες.

«Γνωρίζω πλήρως τις ευρωπαϊκές ανησυχίες και το γεγονός ότι τα προγραμματισμένα επίπεδα ελλείμματος δεν εναρμονίζονται με τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ», τόνισε ο Τρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Ωστόσο υποστήριξε ότι η ανάπτυξη ύψους 1,6% την επόμενη χρονιά και 1,7% το 2020 θα διατηρήσει τα δημόσια οικονομικά υπό έλεγχο.

Ως αντίδραση, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύονται στο early trading καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για αδιέξοδο με τις Βρυξέλλες. Το επιτόκιο του 10ετούς αυξήθηκε 5 μονάδες βάσης, στο 3,19%, ενώ του 2ετούς με επίσης πέντε μονάδες βάσης υψηλότερα, έφτασε στο 1,04%. 

Η μεταβλητότητα των ιταλικών ομολόγων είναι στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα Ιουλίου, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, όταν οι επενδυτές φοβούνταν τα σχέδια της λαϊκιστικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v