Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σεντένο: Τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας έχουν προκαλέσει ανησυχία

O Mάριο Σεντένο κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να δείξει ότι έχει ένα βιώσιμο και αξιόπιστο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.

Σεντένο: Τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας έχουν προκαλέσει ανησυχία

Οι ανησυχίες γύρω από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας το 2019 πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. 

Όλοι μας γνωρίζουμε τι διακυβεύεται, υπογράμμισε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι ευθύνη της Ιταλίας να δείξει ότι έχει ένα βιώσιμο και αξιόπιστο σχέδιο προϋπολογισμού. 

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις που έγιναν από την ιταλική κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει ανησυχίες όσον αφορά τη δημοσιονομική της πορεία, ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters. 

Τα νούμερα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δημιούργησαν ερωτήματα και ανησυχίες και το Eurogroup εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ο κ. Σεντένο ανέφερε ακόμα πως η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο δημοσιονομικό σχέδιο για την επόμενη χρονιά, προσθέτοντας ότι μονό τότε θα είναι σε θέση το Eurogroup να έχει εμπεριστατωμένη άποψη. 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να πείσει την Ιταλία να αλλάξει τους δημοσιονομικούς της στόχους. 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία να μην προχωρήσει με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο επικρίνεται από τις Βρυξέλλες επειδή θεωρείται ότι δεν είναι συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

"Δεν θα επιθυμούσα, αφού καταφέραμε πράγματι να ανταπεξέλθουμε στην ελληνική κρίση, να καταλήξουμε με την ίδια κρίση στην Ιταλία. Μία τέτοια κρίση ήταν αρκετή", τόνισε.

"Αν η Ιταλία θέλει περαιτέρω ειδική μεταχείριση, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί", προειδοποίησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v