Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμη να κατεβάσει τον πήχη στο έλλειμμα η Ρώμη

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει τώρα στόχο για έλλειμμα 2,2% το 2020 και 2% το 2021, έναντι του 2,4% που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα. Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Ετοιμη να κατεβάσει τον πήχη στο έλλειμμα η Ρώμη

Οι στόχοι της ιταλικής κυβέρνησης για το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθούν στο 2,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 2% το 2021, από 2,4% το 2019, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή της Λέγκας, μεταδίδει το Reuters, σημειώνοντας πως η πρώτη αναφορά για τα αναθεωρημένα νούμερα έγινε από τις ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera και La Repubblica.

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε δήλωσε αργά χθες πως η Ρώμη στοχεύει σε «επιτάχυνση της μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ με συνεπή τρόπο σε μια περίοδο τριών ετών», χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας είπε πως σχεδιάζει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια, τριπλασιάζοντας τον προηγούμενο στόχο, κάτι που προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές και έντονες επικρίσεις από στελέχη της Κομισιόν.

Ο κ. Κόντε αναμένεται να συναντηθεί το πρωί με βασικούς υπουργούς, προκειμένου να συζητήσουν τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2019-2021, ανέφερε άλλη κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Οι πληροφορίες για μείωση του ύψους του ελλείμματος ανακούφισαν κάπως τους επενδυτές, καθώς δημιουργούν ελπίδες πως η Ρώμη θα μπορέσει να αποσοβήσει το ενδεχόμενο «έκρηξης» του χρέους της Ιταλίας, με το ευρώ να ενισχύεται κατά περίπου 0,3% στο 1,1576 δολάριο, ενώ αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Σημειώνεται πως μόλις χθες, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι ντι Μάιο είχε πει πως η ιταλική κυβέρνηση θα τηρήσει το σχέδιό της για έλλειμμα 2,4% μέχρι το 2021, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για μείωση φόρων, δημιουργία ελάχιστου εισοδήματος για τους φτωχούς και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Από την πλευρά του πάντως ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε την Τετάρτη ότι «υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που έχει σκοπό να γονατίσει την Ιταλία με στόχο να αγοράσει τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της σε χαμηλή τιμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v