Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό, εάν χρειαστεί

Εναπόκειται στους Ιταλούς ιθύνοντες να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, τόνισε. Οι εκτιμήσεις μας θα γίνουν χωρίς θυμό και μεροληψία, σημείωσε.

Γιούνκερ: Αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό, εάν χρειαστεί

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, θα κάνει τις εκτιμήσεις της χωρίς μεροληψία, αλλά θα προτείνει αλλαγές εάν χρειαστεί, τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, σε αυστριακές εφημερίδες.

«Εναπόκειται στους Ιταλούς ιθύνοντες να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, ανέφερε ο Γιούνκερ, στις Der Standard, Kurier και την εβδομαδιαία Der Falter.

«Θα εκτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό χωρίς θυμό, με καλή διάθεση και θα προτείνουμε αλλαγές εάν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Οσον αφορά το Brexit, θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φτάσουν σε συμφωνία, αν όχι τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο.

Την Παρασκευή, η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica μετέδωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση είχε συμφώνησε να προσαρμόσει τους στόχους του ελλείμματος για το 2020 και 2021, στο 2,1% και 1,8% αντίστοιχα, διατηρώντας όμως το στόχο του ελλείμματος στο (υψηλό για τις Βρυξέλλες) 2,4% το 2019. 

Στο μεταξύ, η Ιταλία μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους στο 1,2%από 1,5% προηγουμένως, σύμφωνα με επικαιροποιημένο έγγραφο της ιταλικής κυβέρνησης (NADEF).

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ιταλίας αύξησε τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2018 στο 1,8%του ΑΕΠ, από το 1,6% που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ο στόχος για το χρέος τίθεται στο 130,9% για φέτος, στο 130% για το 2019, στο 128,1% για το 2020 και στο 126,7% για το 2021.

Ιταλία: Δεν απορρίφθηκε ο προϋπολογισμός από την ΕΕ

Στην χθεσινή επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε από το Μιλάνο. Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε, σύφμωνα με το ΑΠΕ, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας.

«Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», κατέληξε ο Ντι Μάιο.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σχολίασαν επίσης το περιεχόμενο της επιστολής.

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο».

Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v