Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβαση στις αγορές

Παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους, το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν ήταν ποτέ υπερβολικά μεγάλο, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν αρκετά μεγάλο, η Ιταλία έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και ένα μεγάλο μερίδιο των ιταλικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται στα χέρια των κατοίκων, είπε ο επικεφαλής του ESM.

Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβαση στις αγορές

Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές ή να υποβαθμιστεί, διότι η ιταλική οικονομία παραμένει ισχυρή, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η Ιταλία έχανε την πρόσβασή της στις αγορές, όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα το 2010, προκαλώντας την κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος να υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, είναι ακόμη δύο βαθμίδες πάνω» από αυτό το επίπεδο, απάντησε ο Ρέγκλινγκ.

Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους, η Ιταλία δεν έχασε ποτέ την πρόσβαση στις αγορές, λόγω της ισχύος της οικονομίας της. 

«Παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους, το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν ήταν ποτέ υπερβολικά μεγάλο, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν αρκετά μεγάλο, η Ιταλία έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και οι ιταλικές αποταμιεύσεις ιδιωτών είναι πολύ ισχυρές, και ένα μεγάλο μερίδιο των ιταλικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται στα χέρια των κατοίκων», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, είπε πως «δεν μου αρέσουν οι ανακοινώσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους των επόμενων τριών ετών, διότι δεν ευθυγραμμίζονται με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε από όλες της κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης και της ιταλικής, τότε». 

«Ήδη είδαμε πως η ιταλική κυβέρνηση έκανε κάποιες προσαρμογές κατά τις τελευταίες εβδομάδες, άρα ελπίζω πως δεν τελειώνει εδώ η ιστορία», είπε. «Την ίδια ώρα όμως, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν ορισμένα υποβόσκοντα δυνατά σημεία, άρα δεν υπάρχει λόγος για να αναμένουμε άμεσα τα χειρότερα», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v