Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: «Η Fed έχει τρελαθεί»

Ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στις έντονες ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια, μίλησε για αναμενόμενη από καιρό διόρθωση, ενώ για μια ακόμα φορά διαφώνησε με τον ρυθμό αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Τραμπ: «Η Fed έχει τρελαθεί»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε οτι το κύμα ρευστοποιήσεων το οποίο καταγράφεται στα χρηματιστήρια αποτελεί στην πραγματικότητα μια «διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό, λέγοντας παράλληλα πως η Fed, που αυξάνει τα επιτόκια, "έχει τρελαθεί".

Οπως αναφέρει το Reuters, η χρήση του όρου "διόρθωση" από τον Τραμπ για να περιγράψει το sell-off ίσως έχει σημασία.  Ως "διόρθωση" ορίζεται μια πτώση τουλάχιστον 10% από το υψηλότερο επίπεδο των περασμένων 52 εβδομάδων, υποδηλώνοντας πως οι μεγάλοι αμερικανικοί δείκτες έχουν ακόμα περιθώριο πτώσης. Παρά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις, ο S&P 500 θα έπρεπε ακόμα να υπερδιπλασιάσει τις απώλειές του. ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 5% από το ιστορικό υψηλό (σε κλείσιμο) της 20ης Σεπτεμβρίου. Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 8,5% από το ιστορικό υψηλό της 29ης Αυγούστου και μια επιπλέον πτώση 1,5 ποσοστιαίων μονάδων θα επιβεβαίωνε μια διόρθωση του δείκτη αυτού. 

Το πρόσφατο sell-off στις μετοχές αποδίδεται στις ανησυχίες για τα υψηλότερα κόστη δανεισμού. Η απότομη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών επιτοκίων και τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα έχουν προκαλέσει ανησυχία για το ενδεχόμενο η Fed να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. 

«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, όμως πραγματικά διαφωνώ  με αυτό που κάνει η Fed», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω... ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι η Fed έχει τρελαθεί», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v