Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: «Εξαιρετικά υψηλές» οι τιμές των μετοχών

Η κα Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στις χώρες να «αποκλιμακώσουν» τις εμπορικές εντάσεις και να διορθώσουν τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες, αντί να τους εγκαταλείψουν. Χαρακτήρισε «εξαιρετικά υψηλές» τις τιμές των μετοχών. «Νόμιμες και απαραίτητες» οι αυξήσεις επιτοκίων.

Λαγκάρντ: «Εξαιρετικά υψηλές» οι τιμές των μετοχών

Για τους κινδύνους ενός εμπορικού ή νομισματικού πολέμου προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την παγκόσμια ανάπτυξη και θα έπληττε τους «αθώους θεατές», όπως μεταδίδει το Reuters.

Η κα Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στις χώρες να «αποκλιμακώσουν» τις εμπορικές εντάσεις και να διορθώσουν τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες, αντί να τους εγκαταλείψουν.

«Οπωσδήποτε ελπίζουμε πως δεν θα κινηθούμε προς καμία από τις δύο κατευθύνσεις ενός εμπορικού πολέμου ή ενός νομισματικού πολέμου. Θα είναι καταστροφικό και στις δύο περιπτώσεις για όλους τους συμμετέχοντες», είπε η κα Λαγκαρντ σε συνέντευξη Τύπου κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί της Ινδονησίας. «Και θα υπήρχαν επίσης και πολλοί αθώοι θεατές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη αποδυνάμωση του γουάν, η κα Λαγκάρντ είπε πως οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση του δολαρίου, σημειώνοντας πως δεν έχει υποτιμηθεί τόσο πολύ έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. «Βλέπουμε όλο και περισσότερες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, να αφήνουν τα νομίσματά τους να σημειώνουν διακυμάνσεις», είπε.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει το sell off στα παγκόσμια χρηματιστήρια, είπε όμως πως οι αμερικανικές μετοχές και συνολικά οι τιμές των μετοχών «γενικά είναι εξαιρετικά υψηλές».

Αναφερόμενη στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την πολιτική επιτοκίων της Fed, η κα Λαγκάρντ υπερασπίστηκε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, λέγοντας πως οι αυξήσεις επιτοκίων είναι «νόμιμες και απαραίτητες».

Στήριξη στον Πάουελ της Fed

Για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου (ο οποίος δήλωσε πως «νομίζω ότι η Fed έχει τρελαθεί»), η κα Λαγκάρντ σχολίασε πως «δεν θα σχέτιζε» τον επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ «με τρέλα».

«Όχι, όχι, δίνει την εντύπωση, όπως τα μέλη του Συμβουλίου του, πως είναι εξαιρετικά σοβαρός, σταθερός και οπωσδήποτε ενδιαφέρεται να βασίζει τις αποφάσεις του σε πραγματικές πληροφορίες, και αποφασίζει να το επικοινωνεί αυτό σωστά».

«Σε όλο τον κόσμο, είναι οπωσδήποτε μια καλή αρχή να υπάρχει ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών. Οπωσδήποτε έχουμε συνηγορήσει υπέρ αυτού σε όλες τις χώρες, και νομίζω πως η Fed δεν αποτελεί εξαίρεση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v