Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Ανησυχίες για «χτύπημα» στην ανάπτυξη από τον εμπορικό πόλεμο

Μια μερίδα αξιωματούχων της ΕΚΤ εκτιμά ότι οι δασμοί θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη από ό,τι αναμένεται. Χαρακτήρισαν «αισιόδοξες» τις αναθεωρημένες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

ΕΚΤ: Ανησυχίες για «χτύπημα» στην ανάπτυξη από τον εμπορικό πόλεμο

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει πιο έντονο αντίκτυπο στην ανάπτυξη από ό,τι προβλέπουν οι τελευταίες οικονομικές τους εκτιμήσεις.

Τα πρακτικά από τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 13 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες επισήμαναν πως οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ υποθέτουν ότι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό τα επόμενα τρία χρόνια.

«Το σενάριο αυτό πρέπει να θεωρείται σχετικά αισιόδοξο» σημειώνεται στα πρακτικά της συνάντησης, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι τελευταίες τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη που παρουσίασε ο Μάριο Ντράγκι μετά τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, είναι υποβαθμισμένες κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 2 και 1,8% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα.

Αλλά τα πρακτικά δείχνουν πως ορισμένα από τα μέλη πιστεύουν ότι οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη δεν είναι όσο μεγάλες θα έπρεπε, δεδομένης της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων. «Στο πλαίσιο αυτό έγινε μια παρατήρηση ότι ορισμένοι από τους παράγοντες πίσω από τις αναθεωρήσεις μπορεί να μην αποδειχθούν τόσο μεταβατικοί» επισημαίνεται στα πρακτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v