Προειδοποίηση Τόμσεν στην ευρωζώνη για το χρέος

Μείωση χρέους ώστε να υπάρχουν περιθώρια κινήσεων σε στιγμές κρίσης, ζήτησε ο υπεύθυνος Ευρώπης του ΔΝΤ από το Μπαλί. Προειδοποίηση προς την Ιταλία ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση.

Προειδοποίηση Τόμσεν στην ευρωζώνη για το χρέος

 

Πολλές χώρες της ευρωζώνης χάνουν την ευκαιρία να μειώσουν χρέος τώρα που η ανάπτυξη είναι καλή, ώστε να ετοιμαστούν για την επόμενη οικονομική επιβράδυνση, τόνισε ο Πολ Τόμσεν από το Μπαλί σε συνέντευξη Τύπου για την Ευρώπη, στην οποία δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα.

«Η δημοσιονομική πολιτική ήταν ανεπαρκώς αντικυκλική», είπε σημειώνοντας ότι αυτό είναι το κύριο μήνυμα του Ταμείου προς τη Γηραιά Ηπειρο.

Υπάρχουν, συμπλήρωσε, χώρες που στην πραγματικότητα αυξάνουν το ονομαστικό έλλειμμα στους προϋπολογισμούς, παρά τη θετική συγκυρία. «Πρέπει να μειώνουμε το χρέος τις καλές εποχές, για να έχουμε "χώρο" στις κακές στιγμές», συμπλήρωσε.

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της Ιταλίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια έπρεπε να είχε αναλάβει περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι το Ταμείο περιμένει καλή ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά και εκτιμά ότι δεν είναι στιγμή για δημοσιονομική χαλάρωση τέτοιου μεγέθους. Είναι λάθος και είδαμε την αντίδραση της αγοράς, σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v