Μοσκοβισί προς Ρώμη: Προσοχή στην απάντηση της Δευτέρας

Κάλεσμα αλλά και μήνυμα του Επιτρόπου για εποικοδομητική συνεργασία πριν την απάντηση της Ιταλίας στην επιστολή Κομισιόν. Υπό συνεχή πίεση τα ομόλογα της χώρας. Προσπάθειες Σαλβίνι να πέσουν οι τόνοι στην ενδοκυβερνητική κόντρα με τα Πέντε Αστέρια.

Μοσκοβισί προς Ρώμη: Προσοχή στην απάντηση της Δευτέρας

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε την Παρασκευή πως θέλει να ρίξει τους τόνους με την Ιταλία και να διατηρήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο παρά τις διαφωνίες. 

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να βρει η Κομισιόν λύσεις με την Ιταλία, ακόμα και όταν δεν συμφωνεί μαζί της, ενώ επισήμανε πως είναι σημαντικό να δει πως θα απαντήσει η Ρώμη στην επιστολή με τις παρατηρήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019. Επιστολή στην οποία η Κομισιόν μιλά για πρωτοφανή απόκλιση από τις συστάσεις που είχαν δοθεί προηγούμενα στη χώρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Επίτροπος επανέλαβε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό.  Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως αποκόμισε την εντύπωση από τις συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη χώρα πως η Ιταλία θέλει να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης. Πρόσθεσε μάλιστα πως έδωσε βάση στη δέσμευση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, να τονώσει την ανάπτυξη και να μειώσει το χρέος. 

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί, τα ιταλικά ομόλογα γύρισαν σε θετικό έδαφος, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, υποχωρεί μια μονάδα βάσης στο 3,67%. Νωρίτερα είχε σκαρφαλώσει ως το 3,75%, επίπεδο που, όμως, είναι το υψηλότερο της τετραετίας. 

Μήνυμα ενότητας σε Ντι Μάιο από τον Σαλβίνι

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, τόνισε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμος να αποσύρει αμφιλεγόμενα σημεία του σχεδίου για χορήγηση φορολογικής αμνηστίας, τα οποία είχαν προκαλέσει συγκρούσεις με τον κυβερνητικό εταίρο του κόμματος του, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Το τελευταίο έχει υποστηρίξει ότι η προτεινόμενη αμνηστία, η οποία αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού για το 2019, διευρύνθηκε χωρίς τη συγκατάθεση του.

Ο κ. Σαλβίνι σημείωσε ακόμα πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για την επόμενη πενταετία.

Όσον αφορά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις παρατηρήσεις για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σαλβίνι υποστήριξε πως οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν δείχνουν πως η Ιταλία είναι στο σωστό δρόμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v