Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμισε την Ιταλία η Moody's

Στην κλίμακα Βaa3 «κατέβασε» την χώρα o οίκος. Δείχνει ως αιτία τα σχέδια της Ρώμης για υψηλότερα ελλείμματα και το πάγωμα μεταρρυθμίσεων. Πρόσκαιρα τα οφέλη από την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Υποβάθμισε την Ιταλία η Moodys

Σε Βaa3 από Βaa2 υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας η Moody's, ενώ αλλάζει το outlook σε σταθερό, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 25 Μαϊου.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση της χώρας οφείλεται σε δυο λόγους. 

Πρώτον, στη σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής ισχύος της Ιταλίας, λόγω των στόχων της ιταλικής κυβέρνησης για υψηλότερα ελλείμματα προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με τις υποθέσεις της Moody's. 

To χρέος της Ιταλίας πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα του 130% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, αντί να ξεκινήσει να μειώνεται όπως προέβλεπε ο οίκος. Επιπροσθέτως, η τάση του χρέους είναι ευάλωτη σε ισχνότερη ανάπτυξη, κάτι που θα το οδηγούσε ακόμη υψηλότερα από τα ήδη υψηλά επίπεδά του. 

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει, το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στις κρατικές δαπάνες είναι δομικής φύσης, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να αντιστραφούν.  

Δεύτερον, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη από το πάγωμα στα σχέδια για δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Οπως αναφέρει ο οίκος, ο δημοσιονομικός και οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν συνάδει με μια συνεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζε τις χαμηλές αναπτυξιακές επιδόσεις της Ρώμης σε διατηρήσιμη βάση. 

Ο οίκος εκτιμά ότι μετά από μια προσωρινή αναπτυξιακή ώθηση λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, η ανάπτυξη θα περιοριστεί στα επίπεδα κοντά στο 1%. Ακόμη και βραχυπρόθεσμα, ο οίκος εκτιμά ότι η δημοσιονομική ώθηση θα παράσχει περιορισμένο όφελος στην ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης. 

Η Moody's επισημαίνει ότι η χώρα εμφανίζει σημαντικά ισχυρά σημεία που αντισταθμίζουν την επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών. Μεταξύ αυτών το γεγονός ότι είναι μια πολύ μεγάλη οικονομία, με ισχυρή εξωτερική θέση και σημαντικά πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών και σχεδόν ισορροπημένη διεθνή επενδυτική θέση. Τα νοικοκυριά της Ιταλίας έχουν υψηλά επίπεδα πλούτου, που αποτελούν σημαντικό μαξιλάρι σε μελλοντικά σοκ αλλά και ενδεχομένως σημαντική πηγή χρηματοδότησης της κυβέρνησης. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v