Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Σε επενδυτική κατηγορία η Κύπρος

Η αναβάθμιση από τη Fitch προέκυψε λόγω της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Είναι ο δεύτερος οίκος μετά την S&P που βγάζει την Κύπρο από την κατηγορία των... «σκουπιδιών».

Fitch: Σε επενδυτική κατηγορία η Κύπρος

Σε αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική κατηγορία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Συγκεκριμένα, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα αναβαθμίστηκε σε ΒΒΒ- από ΒΒ+. Οι προοπτικές είναι σε σταθερό ορίζοντα, μεταδίδει το Stockwatch.

Η αναβάθμιση προέκυψε λόγω της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών. Είναι ο δεύτερος οίκος μετά τους S&P που βγάζει την Κύπρο από τα «σκουπίδια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, τα αυξημένα δημοσιονομικά έσοδα και η συνετή δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,7% του ΑΕΠ το 2018, σε σύγκριση με τον στόχο του 1,7% στην αναπροσαρμογή του προγράμματος σταθερότητας του Απριλίου 2018 και ένα σημερινό μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό έλλειμμα 2% .

Αναμένεται ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα παραμείνει ψηλό σε 2,4% και 2,2% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, έναντι 3,1% και 2,9% στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα, ενώ τα προηγούμενα υιοθετημένα μέτρα δέσμευσης και οι συλλογικές συμβάσεις θα περιορίσουν πιθανώς την αύξηση του μισθολογικού κόστους.

Το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης της Κύπρου θα παραμείνει σε σταθερή καθοδική πορεία, παρά την εφάπαξ αναμενόμενη αύξηση το 2018.

Ο οίκος εκτιμά ότι μετά την τοποθέτηση στην ΣΚΤ ομολόγων ύψους €3,19 δισ. (15,5% του ΑΕΠ ) για να διευκολυνθεί η απόκτηση μέρους της κρατικής τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα, το χρέος θα αυξηθεί στο 104,4% στο τέλος του 2018 από 95,7% το 2017. Ωστόσο, αναμένεται ότι μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, η ισχυρή ανάπτυξη και τα  ονομαστικά πραγματικά επιτόκια θα μειώσουν το χρέος στο 70% του ΑΕΠ μέχρι το 2027.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v