Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρώμη προς Κομισιόν: Αναγκαία η παράβαση των κανόνων το 2019

Αποφασισμένο να επιμείνει στο έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2019 δηλώνει το ιταλικό ΥΠΟΙΚ, στην απάντηση προς τις Βρυξέλλες. Κάνει «άνοιγμα» υποστηρίζοντας ότι το έλλειμμα δεν θα επεκταθεί το 2020-21 και ότι θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα, αν δεν πιαστούν οι στόχοι.

Ρώμη προς Κομισιόν: Αναγκαία η παράβαση των κανόνων το 2019

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας δηλώνει ότι είναι δεσμευμένο να μειώσει το δομικό έλλειμμα αλλά η απόφαση να σπάσει τους κανόνες της ΕΕ στον προϋπολογισμό του 2019 είναι «απαραίτητη». Παράλληλα, ωστόσο, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να επεκτείνει περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2020 και το 2021.

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή από τη Ρώμη και αναμένεται να απαντήσει αύριο Τρίτη. Σε περίπτωση που ζητήσει να ξαναγραφεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Μια τέτοια κίνηση θα εκκινεί μια περίοδο τριών εβδομάδων στην οποία θα πρέπει η κυβέρνηση της Ιταλίας να αντιδράσει.

Στην απάντησή της προς την Κομισιόν, η Ρώμη υποστηρίζει ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών δεν θα αποτελέσει απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται είναι απαραίτητα για να επανεκκινήσει η ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι η επιστολή αυτή έρχεται ως απάντηση στην αντίστοιχη της Κομισιόν, που είχε χαρακτηρίσει «πρωτοφανή στην ιστορία» την απόκλιση από τους προηγούμενα συμφωνηθέντες στόχους.

«Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της ιταλικής οικονομίας είναι προς όφελος της συνολικής οικονομίας της ευρωζώνης», γράφει ο υπουργός Οικονομικών κ. Τρία. Συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν αυστηρά οι στόχοι που τέθηκαν», σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι οικονομικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, εάν η Ιταλία παρέμενε στο δημοσιονομικό μονοπάτι της προηγούμενης κυβέρνησης, θα έμπαινε σε ύφεση.

Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί πέντε μονάδες βάσης, σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στο 1,38%, αφότου ο Τζιοβάνι Τρία είπε ότι η Ιταλία δεν έχει στόχο να επεκτείνει περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2020 και το 2021.

Nωρίτερα, οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Λουίτζι ντι Μάιο ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδια να αλλάξει το σχέδιο προϋπολογισμού συγκράτησαν την άνοδο των ιταλικών ομολόγων.

Αν και στο πρωινό trading το επιτόκιο του 10ετούς έφτασε να υποχωρεί 24 μονάδες βάσης, στο 3,33% -καθώς η υποβάθμιση του ιταλικού αξιόχρεου από τη Moody’s ήταν μικρότερη από αυτή που φοβούνταν οι επενδυτές και πάντως υψηλότερη από τα «σκουπίδια»-, τα σχόλια του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων την έστειλαν δέκα μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 3,43%.

Μετά την ανακοίνωση της επιστολής προς τις Βρυξέλλες, σημειώνει μικρή καθοδική κίνηση, στο 3,41%.

Σεντένο: Θετικά τα μηνύματα από Ρώμη και Κομισιόν

O επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι τα τελευταία μηνύματα από τη Ρώμη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 είναι «πολύ θετικά» και ότι αναμένει να υπάρξει συμφωνία.

«Αυτό αναμένω» δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ο κ. Σεντένο. Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός όσον αφορά το ζήτημα της Ιταλίας, πρόσθεσε ωστόσο πως δεν χρειάζονται «δράματα»

Τη Δευτέρα η Ιταλία ανακοίνωσε στην Κομισιόν πως θα διατηρήσει το στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% στον προϋπολογισμό του 2019, αψηφώντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υποσχέθηκε να μην διευρύνει το έλλειμμα τις επόμενες χρονιές.

Ο κ. Σεντένο επισήμανε πως η απάντηση της Ιταλίας στην επιστολή της Κομισιόν με τις συστάσεις για τον προϋπολογισμό, ήταν «εποικοδομητική».

Nτι Μάιο: Oι αγορές συμπαθούν την Ιταλία περισσότερο από κάποιους επιτρόπους

Νέα επίθεση κατά των Βρυξελλών πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο, λέγοντας πως οι αγορές συμπαθούν την Ιταλία περισσότερο από κάποιους επιτρόπους. 

Ο κ. Ντι Μάιο τόνισε πως η άνοδος των spreads των ιταλικών ομολόγων κατά 100 μονάδες βάσης οφείλεται στον φόβο ότι η Ιταλία μπορεί να φύγει από το ευρώ, κάτι το οποίο δεν ισχύει. 

Ο ίδιος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας πως ακόμα και αν απορριφθεί η επιστολή που έστειλε η ιταλική κυβέρνηση, θα υπάρχουν αρκετές εβδομάδες για να συζητήσουν σχετικά με τον προϋπολογισμό. 

Σε ερώτηση για την Τράπεζα Monte dei Paschi, απάντησε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση των τραπεζών μετά την πτώση στις τιμές των ομολόγων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v