Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Δεν αρκεί η υπεραπόδοση για να σωθούν πλήρως οι συντάξεις

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για την Ιταλία, ωστόσο μέχρι στιγμής ήταν πολύ περιορισμένη η μετάσταση στην ευρωζώνη. Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αρκετή για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής συντάξεων.

Ρέγκλινγκ: Δεν αρκεί η υπεραπόδοση για να σωθούν πλήρως οι συντάξεις

Ενστάσεις απέναντι στο ενδεχόμενο πλήρους διάσωσης των συντάξεων άφησε ο επικεφαλής του ESM, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

Όπως μεταδίδει το news247.gr, τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το ζήτημα, ωστόσο, χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αρκετή για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου», γι’ αυτό «το βλέπουμε, το συζητάμε».

«Παρακολουθούμε το θέμα. Ο ESM είναι μέρος των ευρωπαϊκών θεσμών που συμμετέχουν στη μεταπρογραμματική περίοδο για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το θέμα», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Φυσικά το πλεόνασμα μπορεί να δοθεί στις συντάξεις ή σε μέτρα ανάπτυξης όπως η μείωση της φορολογίας. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι το θέμα που συζητάμε είναι θετικό και όχι πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις, παρά μόνο να μην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων», επανέλαβε ο επικεφαλής του ESM. Ο ίδιος τόνισε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει το Eurogroup, ωστόσο δεν θέλησε να προσδιορίσει σε ποια ακριβώς χρονική στιγμή.

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών υπάρχει μια απόσταση 200-300 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται σκόπιμο να υπάρχει ένα «περιθώριο ασφαλείας», καθώς ο συνδυασμός της διεθνούς αναταραχής στις αγορές και της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, ακόμα και εάν δεν προκύψουν έξτρα βαθμοί αβεβαιότητας από άλλους παράγοντες (π.χ. αποτελέσματα ευρωεκλογών, διεύρυνση της κρίσης με επίκεντρο την Ιταλία).

Η Ιταλία και οι αγορές

Η περίπτωση της Ιταλίας διαφέρει από την περίπτωση της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει ανησυχία για την Ιταλία λόγω των δημοσιονομικών της σχεδίων.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού για την Ιταλία, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής ήταν πολύ περιορισμένη η μετάσταση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Κατά τον ίδιο, το κόστος χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών έχει επηρεαστεί από τις υψηλότερες αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενώ έχουν πληγεί και ορισμένες ελληνικές τράπεζες.

Για την Ελλάδα, σχολίασε πως δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βγει στις αγορές και ότι μπορεί να περιμένει για δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v