Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΓΔΜ: Πρόσθετες αλλαγές στο Σύνταγμα ζητούν οι Αλβανοί

Η ψήφος των μικρών αλβανικών κομμάτων BESA και Συμμαχία για τους Αλβανούς ίσως αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας στη διαδικασία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ.

ΠΓΔΜ: Πρόσθετες αλλαγές στο Σύνταγμα ζητούν οι Αλβανοί

Αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ υπέρ των Αλβανών ζητούν δύο μικρά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώντας πως η συνταγματική αναθεώρηση για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί μια καλή ευκαιρία, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των Αλβανών στη χώρα.

Σύμφωνα με το Balkan Insight, το κίνημα BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς, δυο μικρά εθνοτικά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, είπαν πως η στήριξή τους στη συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα εξαρτηθεί από το αν τα άλλα κόμματα θα δεχθούν την απαίτησή τους για συνταγματική αλλαγή που θα καθιστά την αλβανική επίσημη γλώσσα σε όλη τη χώρα.

«Πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα κάποια από αυτά τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης και φυσικά να υιοθετηθούν, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να τα επιλύσουμε», δήλωσε ο βουλευτής του BESA, Φαντίλ Ζεντέλι.

Σημείωσε πως το BESA έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τη Συμμαχία για τους Αλβανούς για τις επιπλέον προσθήκες που σκοπεύουν να υποβάλουν στη βουλή αυτή την εβδομάδα. Ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς Ζιαντίν Σέλα είχε προηγουμένως δηλώσει πως και το δικό του κόμμα θέλει αλλαγές στην εισαγωγή του συντάγματος, ώστε να αναφέρεται ξεκάθαρα πως οι Αλβανοί είναι και συνταγματικά λαός της χώρας.

Το BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς έχουν τέσσερις βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών της ΠΓΔΜ, που ίσως αποδειχθούν κρίσιμης σημασίας στις επόμενες ψηφοφορίες για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη βουλή της ΠΓΔΜ, η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία της αλλαγής ονομασίας της χώρας, με το να θέσει επιπλέον αιτήματα.

Σημειώνεται πως οι Αλβανοί αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού των 2,1 εκατ. κατοίκων της ΠΓΔΜ, ενώ το ζήτημα της βελτίωσης των δικαιωμάτων των Αλβανών συζητήθηκε πολύ έντονα ιδιαίτερα το 2017. Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νόμο που επεκτείνει την επίσημη χρήση της Αλβανικής γλώσσας σε όλη τη χώρα, όμως δεν υπήρξαν αλλαγές και στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v